כניסה
הרשמה לניוזלטר

חמאס רואה בחטופים הישראלים תעודת ביטוח להישרדותו. אסור לתת לו שום תמונת ניצחון

יוני בן מנחם | 14 בדצמבר 2023 | גיאו-פוליטיקה | 3 דק׳

פרשנות: המו"מ על החטופים צפוי להתחדש בשבועות הקרובים. ישראל חייבת למצוא דרך להפעיל מנופי לחץ נוספים

הדרג המדיני בישראל רוצה מאוד בהחזרת כל החטופים הישראלים שנמצאים בידי חמאס, אבל הוא הפיק את הלקח מהסכם הפסקת האש האחרון, שבמסגרתו שחרר חמאס חטופים בתמורה לשחרור אסירים ביטחוניים, כמה ימי רגיעה והכנסת סיוע הומניטארי לרצועה. ישראל עומדת על כך כי מעתה ואילך, כל משא ומתן על עסקת חילופי שבויים ינוהל תחת אש בלבד, בעוד הלחץ הצבאי על חמאס נמשך.

הנהגת חמאס מבינה את הרגישות הישראלית הרבה בנושא החטופים, והיא מנסה לנצל את הלחץ של משפחות החטופים על ממשלת ישראל כדי לסחוט את הלימון עד לטיפה האחרונה. בחמאס מבינים כי סוף שלטונם ברצועת עזה מתקרב, וכי הקלף העיקרי שנותר להם במלחמה נגד ישראל איננו כוחם הצבאי שהולך ונשחק, גם לא ירי הרקטות שעדיין ברשותם. להערכתם, המשך החזקת החטופים הוא המפתח להישרדות של הנהגת הזרוע הצבאית, דהיינו: שמירה על חייהם של יחיא סינוואר ואחיו מוחמד סינוואר, מוחמד דף וסגנו מרוואן עיסא. לכן הם מקיפים את עצמם, במקום המסתור שלהם בדרום הרצועה, בחגורה של עשרות חטופים ישראלים, מתוך 135 החטופים שבידיהם, שנחשבים בעיניהם ל"חטופים איכותיים", שתמורתם ישראל תהיה מוכנה לעשות הרבה מאוד כדי להביא לשחרורם.

גורמים המקורבים לחמאס ברצועת עזה מעריכים כי שחרורם של החטופים האלה מותנה בהסכמה ישראלית להישארותה בחיים של ההנהגה הצבאית של חמאס, באמצעות מתן ערבויות בינלאומיות, ופתיחת "מעבר בטוח" להנהגה הזו לצאת מרצועת עזה בדרך שבה תבחר, דרך הים או דרך היבשה. רק אז ישוחררו כל החטופים.

העברת החטופים ברכבי הצלב האדום, רצועת עזה, 28 בנובמבר 2023| צילום: /AFP באמצעות Getty Images

העברת החטופים ברכבי הצלב האדום, רצועת עזה, 28 בנובמבר 2023 | צילום: AFP באמצעות Getty Images

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ונשיא איחוד האמירויות, שייח' מוחמד בן זאיד
מאחורי הפגישה החשאית של נתניהו באבו דאבי | פרשנות

יוני בן מנחם

תומכי חיזבאללה מפגינים בביירות, 11 באפריל 2026
שנתיים לחיסול נסראללה – חיזבאללה שרד, אך המודל שבנה נסדק | פרשנות

יוני בן מנחם

תומכי ארגון הטרור חיזבאללה מניפים דגל על רקע קרבות בלבנון
"הפנטגון של חיזבאללה" נפל – מה נותר מארגון הטרור הלבנוני?

יוני בן מנחם

יו"ר הרש"פ, מחמוד עבאס, ראש הלשכה המדינית של חמאס, ח'ליל אל-חיה
מנהיג חמאס קרא ליו"ר הרש"פ להיפגש; מה עומד מאחורי המהלך? | פרשנות

יוני בן מנחם

יורש העצר הסעודי, מוחמד בן סלמאן, 23 באוקטובר 2024
סעודיה מחפשת סיוע צבאי; ראשי הצבאות של "ברית מכה" נפגשו בריאד | פרשנות

יוני בן מנחם

מזכ״ל חיזבאללה, נעים קאסם, 13 באוקטובר 2023
חיזבאללה מתאים את עצמו למציאות החדשה בדרום לבנון ומשנה אסטרטגיה | פרשנות

יוני בן מנחם

שתפו: