הפילוסופית שרון קרישק חוזרת עם סרן קירקגור לציווי "ואהבת לרעך כמוך", ומציעה דרך לאהוב גם את הזר – ואפילו את העוין
דינה גורדון | 7 באפריל 2025 | תרבות ואמנות | 3 דק׳
איך אפשר לאהוב מישהו שמכעיס אותנו?
בימים אלה, כשמדינת ישראל חווה פילוג עמוק מחד ומאמצים לאיחוד מאידך, הציווי "ואהבת לרעך כמוך" עשוי לעורר מנעד רגשות רחב: מהזדהות ואימוץ, ועד ביטול ואף סלידה. הפילוסופית שרון קרישק מבקשת לגשר על הפער הזה באמצעות עיון פילוסופי-פסיכולוגי.
קרישק, פרופ' לפילוסופיה באוניברסיטה העברית, חוקרת את הציווי "ואהבת לרעך כמוך" לאור ספרו של הפילוסוף והסופר הדני סרן קירגור (1855-1813), "עבודות אהבה" (1847). כתביו של קירגור, מאבות האקזיסטנציאליזם, מתאפיינים בעומק פסיכולוגי, בסגנון אישי-פיוטי ובשילוב נדיר של פילוסופיה, תאולוגיה וביקורת תרבות. בספר זה הוא ביקש לבחון את השאלה: כיצד ראוי לאדם לחיות את חייו, ומהם היחסים הראויים בין אדם לזולתו. בלב החיים הראויים, לשיטתו, ניצבת האהבה – לא כרגש סוחף אלא כעשייה מוסרית ויום-יומית.
קרישק מדגישה שקירקגור אינו שואל מהי אהבה באופן כללי אלא מהי אהבה נכונה. אהבה זו, לדבריו, כרוכה במאמץ פסיכולוגי עמוק של "ביטול עצמי" – לא במשמעות של הזדהות עם רגשות הזולת או הערכתו כטוב מאיתנו, אלא בביטול אותם דחפים פנימיים – רגשות, רצונות ודעות – שגורמים לנו לראות בזולת גורם שמשרת או מפריע לאינטרסים שלנו. אותם דחפים יוצרים מה שקירקגור מגדיר כ"אנוכיות של האוהב" – מסננת הרואה את הזולת בעיניים של אינטרסים אישיים ומונעת מאיתנו לראות את האחר כפי שהוא באמת.
רוצה לקרוא עוד?
להמשך קריאה הירשמו או התחברו

שרון קרישק, "ואהבת לרעך כמוך", שהם קראוס, ינואר 2025