ספרו של המשורר דנטה אליגיירי, בן המאה ה-13, אוצר בתוכו תשובות לשאלות החיים, בעידן בו הגבולות מיטשטשים
ג'יימס סייל | 12 בינואר 2021 | תרבות ואמנות | 6 דק׳
מהו רצון חופשי אמיתי? דנטה למתקדמים
העולם מציין השנה 700 שנה למותו של המשורר והפילוסוף האיטלקי המפורסם דנטה אליגיירי. דנטה הוכיח שספרות גדולה היא נטולת זמן – היא מאפשרת לתהות לגבי השאלות החשובות בחיים, לחקור ולחפש אחר משמעות ומטרה. היא אינה מתיישנת ולא חולף זמנה.
התובנות שדנטה מעביר לנו דרך יצירתו הגדולה ביותר – "הקומדיה האלוהית" – קשורות למהות שלנו כבני אדם. הן אינן תיאולוגיות בלבד, כפי שנהוג לחשוב, ולא מצריכות מהאדם להיות קתולי, כפי שדנטה היה, כדי להבין אותן. הן נוגעות בהיבטים פסיכולוגיים הקיימים בכל חברה חילונית, אולי החשוב שבהם הוא שאלת הרצון החופשי של האדם. "הקומדיה האלוהית" היא פרשנות עמוקה על הבחירות שאנו עושים בחיינו, והיא משקפת את מה שנטען שהסופרת והפילוסופית היהודית איין ראנד אמרה: "אנו יכולים להתחמק מהמציאות, אבל לא נוכל להתחמק מן התוצאות של התחמקות מהמציאות".
דנטה עוסק ברבדים השונים של הרצון החופשי באמצעות שלושה שלבים: הגיהינום, כור מַצְרֵף (פורגטוריום) וגן העדן. הרובד הראשון, הגיהינום, מיועד לאלו שלא לוקחים אחריות על מעשיהם. הם נידונים לנצח לחזור על התנהגויותיהם הכושלות, על מילות הרחמים העצמיים ועל מחשבותיהם האובססיביות החוזרות ונשנות; הם אינם יכולים להשתחרר מהחלטות שקיבלו בחיי התמותה שלהם, וחשוב מכך – במובן עמוק – הם גם אינם רוצים.
רוצה לקרוא עוד?
להמשך קריאה הירשמו או התחברו