כניסה
הרשמה לניוזלטר

אחרי 14 שנות מלחמה, שחיתות עמוקה ומשטר שהתבסס על הכנסות לא חוקיות, סוריה עומדת בפני שאלות קשות על עתידה הכלכלי

דורון פסקין | 22 בדצמבר 2024 | חדשות | 4 דק׳

"סוריה נשארה אפילו ללא דולר אחד. כל ההכנסות של משטר אסד היו מסחר בסמים"

הפלת משטר אסד מביאה לשולחן את נושא שיקום כלכלת סוריה לאחר 14 שנות מלחמה, ומציבה אותו בסדר היום האזורי והעולמי. שיקום סוריה הוא אינטרס גלובלי, שכן הוא עשוי לחזק את היציבות הגיאופוליטית, לצמצם את בעיית הפליטים הסורים במדינות השכנות ובאירופה, ובכך להקל על הנטל הכלכלי המוטל עליהן.

אחת הבעיות המרכזיות בדרך לשיקום סוריה היא היעדר מספיק נתונים מהימנים ומדויקים שיאפשרו הכנת תוכניות שיקום מפורטות, כולל הערכת עלויות המימון ומשך הזמן הנדרש. איסוף הנתונים הללו יהיה אחד האתגרים החשובים ביותר של הממשלה החדשה בסוריה, שתצטרך להיעזר בגורמים בין-לאומיים כדי לעבד את הנתונים ולהכין בהתאם את תוכניות השיקום לפי המגזרים השונים.

מה שברור עוד לפני איסוף הנתונים המדוקדק הוא שמשטר אסד הותיר אחריו "אדמה חרוכה" כלכלית. בשבוע שעבר התייחס לכך אחמד א-שרע (אלג'ולאני), המנהיג החדש של סוריה, כשאמר: "השתלטנו על סוריה והיא נשארה אפילו ללא דולר אחד. כל ההכנסות של משטר אסד היו מסחר בסמים, והן הועברו לאזרחים סוריים בחו"ל. לא השתלטנו על סוריה כשהיא הייתה בנקודת האפס, אלא כשהיא הייתה מתחת לאפס".

סורים ברחובות דומא, 21 בדצמבר 2024

סורים ברחובות דומא, 21 בדצמבר 2024 | צילום: ARIS MESSINIS/AFP via Getty Images

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
דובר משמרות המהפכה, חוסיין מוחבי
משמרות המהפכה: הושגו הבנות עם עומאן על הורמוז, אך המצר לא ייפתח ללא הסכמת ארה"ב לתנאי איראן

דורון פסקין

ראש ה-CIA, ג'ון רטקליף, 6 באפריל 2026
ראש ה-CIA ביקר במוסקבה; הקרמלין: פוטין עודכן בתוצאות השיחות

דורון פסקין

ספינות עוגנות במצר הורמוז מול חופי בנדר עבאס שבאיראן, 10 באוגוסט 2026
למרות הכרזת "המלחמה הכלכלית" על איראן: מחיר הנפט צונח

דורון פסקין

מוחמד רזא שיבאני
דיווח: לאחר שהכריזה עליו כ"אישיות בלתי רצויה", לבנון העניקה היתר שהייה לשגריר איראן לשעבר

יוני בן מנחם

נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, ויורש העצר הסעודי, מוחמד בן סלמאן, בעת ביקורו של טראמפ בריאד, 14 במאי 2025
דיווח: טראמפ העביר לקונגרס את הסכם הגרעין עם סעודיה – לא ברור אם הנורמליזציה עם ישראל מעוגנת בו

דורון פסקין

מזכיר המדינה האמריקני, מרקו רוביו, 24 באוקטובר 2025
דיווח: ארה"ב מחזירה דיפלומטים לשגרירויות במזרח התיכון; האם זו אינדיקציה לירידה בסיכון להסלמה מול איראן?

דורון פסקין

שתפו: