כניסה
הרשמה לניוזלטר

הפגישות, הנשק והתמיכה האידיאולוגית – תחקיר מגזין אפוק מציג את הקשרים שנטוו מאחורי הקלעים בין ארגון הטרור שביצע את הטבח ב-7 באוקטובר ובין המדינות שמשחקות שנים רבות תפקיד כפול מול ישראל והמערב

איל לוינטר | 7 בדצמבר 2023 | גיאו-פוליטיקה | 31 דק׳

תחקיר: הקשרים העמוקים של רוסיה, טורקיה וסין עם החמאס

מאז הטבח של ה-7 באוקטובר החלו לעלות שאלות בדבר תמיכתן של רוסיה, טורקיה וסין בחמאס. השאלות לא עלו בחלל ריק, אלא על רקע אמירותיהם של בכירי חמאס. עלי ברקה, ראש המחלקה ליחסים בין-לאומיים של חמאס בחו"ל, אמר יום אחרי הטבח בגאווה כי "הרוסים שלחו לנו הודעות אתמול בבוקר. הם מזדהים איתנו". ח'אלד משעל, מנהיג חמאס בחו"ל, אמר ב-26 באוקטובר כי "הרוסים אמרו לנו שמה שקרה ב-7 באוקטובר יילמד באקדמיות צבאיות", והוסיף: "סין ראתה כאן מודל [התקפה] מזהיר. הסינים חושבים לבצע תוכנית ביחס לטייוואן לפי מה שעשו גדודי עז א-דין אל קסאם".

תגובתו הראשונה של המשטר הסיני לטבח ב-7 באוקטובר הייתה לקרוא ל"גורמים הרלוונטיים להישאר רגועים ולהתאפק", מבלי לגנות את המתקפה. נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, אף הלך רחוק יותר – הוא שלל את האפשרות שחמאס הוא ארגון טרור, וכינה אותו "ארגון שחרור ומוג'אהדין", תוך שהוא מאשים את ישראל בפשעי מלחמה ומאיים לנקוט נגדה פעולה צבאית.

בכתבת התחקיר שלפניכם הלכנו אחורה בזמן כדי למפות באופן כרונולוגי את הקשרים של רוסיה, טורקיה וסין עם חמאס. רבים מדברים בימים אלה על "ציר הרשע", מונח שטבע ב-2002 ג'ורג' בוש הבן לתיאור קבוצת מדינות תומכות טרור המהוות "ציר של רשע". בוש דיבר באופן ספציפי על איראן, עיראק וצפון קוריאה, שמטרתן להתחמש כדי לאיים על שלום העולם. מהתחקיר עולה כי אפשר כעת להוסיף לציר הזה כמה מדינות נוספות.

אילוסטרציה: מגזין אפוק, תמונות: גטי אימייג׳ס

אילוסטרציה: מגזין אפוק, תמונות: גטי אימייג׳ס

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
נשיא סוריה, אחמד א-שרע, 6 בדצמבר 2025
סוריה ניצבת מול אתגר גדול למיגור דאע"ש; בישראל עוקבים בדריכות | פרשנות

יוני בן מנחם

נשיא סוריה, אחמד א-שרע, 15 באוקטובר 2025
האם הפיגוע בתדמור יפגע בשיתוף הפעולה הביטחוני של ארה"ב עם סוריה? | פרשנות

יוני בן מנחם

רצועת עזה, 30 בינואר 2025
היום שאחרי חיסול אבו-שבאב – האם מודל המיליציות ברצועה ישרוד? | פרשנות

יוני בן מנחם

המלחמה נגד המערבלים הפלנטריים
המכונה שמניעה את המלחמה: הקרב החשאי נגד המערבל הפלנטרי של איראן | פרשנות

איל לוינטר

אחת הדאגות המרכזיות של קהילות המודיעין מעסקת F-35 עם סעודיה היא מדליפת מידע לסין או לרוסיה
האם ארה"ב באמת תעביר לסעודיה F-35 – או שזה ייתקע ברגע האחרון? | פרשנות

איל לוינטר

אם ממדאני לא יספק תוצאות מוחשיות בתחומי הדיור, התחבורה והרווחה – ייפגע המותג הפוליטי שבנה לעצמו כמי שדואג לשוכרים, למהגרים ולצעירים
"עידן ממדאני": האם ראש העיר החדש יהפוך את ניו יורק לזירת מאבק נגד ישראל? | פרשנות

איל לוינטר

שתפו: