כניסה
הרשמה לניוזלטר

כל מספר שנים כובשת את העולם רשת חברתית חדשה. בשנתיים האחרונות הייתה זו טיקטוק (TikTok), אפליקציה…

קאת'י הה | 11 בינואר 2021 | מחשבות | 5 דק׳

האם אתם מאפשרים לילדיכם להשתמש ב"תוכנת ריגול"?

כל מספר שנים כובשת את העולם רשת חברתית חדשה. בשנתיים האחרונות הייתה זו טיקטוק (TikTok), אפליקציה פופולרית ליצירת קטעי וידאו קצרים ושיתופם. טיקטוק היא גלגול של אפליקציה אחרת בשם "מיוזיקלי" (Musical.ly) שהושקה בקיץ 2014 על ידי מפתחים סינים. הרעיון במיוזיקלי היה שהמשתמש בוחר שיר מתוך מאגר, מקליט את עצמו מבצע ליפ-סינק (מזיז את השפתיים בתיאום עם המילים בשיר) או מבצע ריקוד כלשהו שמתאים לשיר.

האפליקציה זכתה להצלחה גדולה בארה"ב ונמכרה לחברה הסינית ByteDance בכמעט מיליארד דולר. כשנה לאחר מכן סגרה החברה הסינית את מיוזיקלי, לא לפני שהעבירה את חשבונות משתמשיה לטיקטוק – אפליקציה שהושקה זמן קצר לפני שמיוזיקלי נרכשה. עברו כמה שנים וב-2020 מרבית בני הנוער כבר התמכרו לאפליקציה שאינה מאפשרת להם לבחור באילו תכנים יצפו, אלא מותירה אותם לחסדי האלגוריתם המציג סרטונים מצחיקים וקלילים לצד קטינות הרוקדות באופן מיני. אפילו לראשי ממשלות יש חשבון טיקטוק, בהם ראש ממשלת ישראל.

אך ככל שחולפים הימים, עוד ועוד קולות טוענים כי יש להיזהר מהאפליקציה, המשמשת בתור כלי ריגול או תוכנה זדונית. באוגוסט הזהיר מכך הנשיא דונלד טראמפ כשהוציא צו נשיאותי נגד ByteDance הסינית שמחזיקה באפליקציה וגם נגד טיקטוק עצמה. בצו נטען כי היא "לוכדת אוטומטית כמות גדולה של מידע ממשתמשיה, כולל פעילות באינטרנט וברשתות אחרות", דבר המאפשר למפלגה הקומוניסטית הסינית "לבנות תיקי מידע אישי" על עובדים פדרלים וקבלנים כדי "לסחוט אותם, ולבצע ריגול תעשייתי”. טענות שטיקטוק הכחישה, תוך שהיא מנסה להרחיק עצמה מחברת האם בבייג'ינג ולהצביע על חברי הדירקטוריון האמריקנים שלה ועל המנכ"לית החדשה ונסה פאפאס, גם היא אמריקנית, שהתמנתה לתפקיד באוגוסט. החברה טוענת כי שרתי החברה ממוקמים בארה"ב ובסינגפור, וכי היא לא תשתף נתוני משתמשים עם המשטר הסיני, אפילו אם תתבקש. ספק אם תוכל לעמוד בכך שכן חוקי הביטחון בסין מחייבים את כל החברות לשתף פעולה עם צבא סין או עם סוכנויות ביון סיניות, אם יידרשו.

[XanderSt/Shutterstock.com]

שתפו: