נשיא ארה"ב התייחס לסיכויים שארה"ב תאפשר לסעודיה לפתח גרעין למטרות אזרחיות בזמן הקרוב. החשש בישראל ובארה"ב הוא שבהמשך היא תשתמש בו לייצור נשק
דורון פסקין | 12 ביולי 2023 | חדשות | 3 דק׳
ההתבטאות של ביידן שכן התקבלה בברכה על ידי ממשלת ישראל
ב-9 ביולי התראיין נשיא ארה"ב ג'ו ביידן ברשת CNN והתייחס לאחת הדרישות המרכזיות של ערב הסעודית כחלק מהסכמתה להסכם נורמליזציה עם ישראל – השגת גרעין אזרחי. כשנשאל האם ארה"ב תספק לסעודים יכולת כזו, השיב ביידן "אנו רחוקים מאוד משם". הוא הוסיף: “בין אם נספק להם אמצעי שיאפשר להם לקבל אנרגיה גרעינית אזרחית, ו/או להיות ערבים לביטחונם - אני חושב שזה די רחוק”.
למרות שהסעודים הקימו את המרכז למחקרי אנרגיה אטומית עוד בשנות השמונים של המאה הקודמת, העניין הפומבי של הממלכה בהשגת יכולת גרעינית למטרות שלום, בא לידי ביטוי רק בשנת 2011, אז הציגה סעודיה לראשונה את שאיפתה לבניית 16 כורים גרעיניים עד 2031, יעד שמאז השתנה ל-2040. מטרת הסעודים היא שבסופו של תהליך, הכורים יספקו כ-20% מהביקוש המקומי לחשמל ובכך יחסכו צריכת נפט בשוק המקומי לטובת שווקי הייצוא. ההשקעה בהקמת הכורים בזמנו הוערכה בכ-80 מיליארד דולר.
בשנת 2016 השיקה סעודיה את חזון 2030, שמציג תכנית לגיוון מקורות ההכנסה של המשק הסעודי מעבר למגזר הנפט. החזון נתן לתוכניות הגרעיניות משנה תוקף ובכירים סעודים החלו לדבר בגלוי יותר ויותר על השאיפות הגרעיניות. במאמר שפורסם בשנת 2018 בוושינגטון פוסט נטען כי השאיפה לאנרגיה גרעינית של סעודיה מונעת בחלקה מהרצון לענות על צורכי האנרגיה הגוברים של המדינה, אך היא מונעת גם מהמצב האזורי והרצון לתת מענה לתכנית הגרעין של האויבת האזורית המושבעת, איראן.
רוצה לקרוא עוד?
להמשך קריאה הירשמו או התחברו