כניסה
הרשמה לניוזלטר

הפגישות, הנשק והתמיכה האידיאולוגית – תחקיר מגזין אפוק מציג את הקשרים שנטוו מאחורי הקלעים בין ארגון הטרור שביצע את הטבח ב-7 באוקטובר ובין המדינות שמשחקות שנים רבות תפקיד כפול מול ישראל והמערב

איל לוינטר | 7 בדצמבר 2023 | גיאו-פוליטיקה | 31 דק׳

תחקיר: הקשרים העמוקים של רוסיה, טורקיה וסין עם החמאס

מאז הטבח של ה-7 באוקטובר החלו לעלות שאלות בדבר תמיכתן של רוסיה, טורקיה וסין בחמאס. השאלות לא עלו בחלל ריק, אלא על רקע אמירותיהם של בכירי חמאס. עלי ברקה, ראש המחלקה ליחסים בין-לאומיים של חמאס בחו"ל, אמר יום אחרי הטבח בגאווה כי "הרוסים שלחו לנו הודעות אתמול בבוקר. הם מזדהים איתנו". ח'אלד משעל, מנהיג חמאס בחו"ל, אמר ב-26 באוקטובר כי "הרוסים אמרו לנו שמה שקרה ב-7 באוקטובר יילמד באקדמיות צבאיות", והוסיף: "סין ראתה כאן מודל [התקפה] מזהיר. הסינים חושבים לבצע תוכנית ביחס לטייוואן לפי מה שעשו גדודי עז א-דין אל קסאם".

תגובתו הראשונה של המשטר הסיני לטבח ב-7 באוקטובר הייתה לקרוא ל"גורמים הרלוונטיים להישאר רגועים ולהתאפק", מבלי לגנות את המתקפה. נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, אף הלך רחוק יותר – הוא שלל את האפשרות שחמאס הוא ארגון טרור, וכינה אותו "ארגון שחרור ומוג'אהדין", תוך שהוא מאשים את ישראל בפשעי מלחמה ומאיים לנקוט נגדה פעולה צבאית.

בכתבת התחקיר שלפניכם הלכנו אחורה בזמן כדי למפות באופן כרונולוגי את הקשרים של רוסיה, טורקיה וסין עם חמאס. רבים מדברים בימים אלה על "ציר הרשע", מונח שטבע ב-2002 ג'ורג' בוש הבן לתיאור קבוצת מדינות תומכות טרור המהוות "ציר של רשע". בוש דיבר באופן ספציפי על איראן, עיראק וצפון קוריאה, שמטרתן להתחמש כדי לאיים על שלום העולם. מהתחקיר עולה כי אפשר כעת להוסיף לציר הזה כמה מדינות נוספות.

אילוסטרציה: מגזין אפוק, תמונות: גטי אימייג׳ס

אילוסטרציה: מגזין אפוק, תמונות: גטי אימייג׳ס

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
ראש ממשלת לבנון נוואף סלאם, 14 בינואר 2025
זעם בחיזבאללה ו"אמל" על מינוי נוואף סלאם לראש הממשלה | פרשנות

יוני בן מנחם

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, 18 בנובמבר 2024
ההתחזקות הטורקית בסוריה – האיום החדש על ישראל | פרשנות

יוני בן מנחם

הנשיא הלבנוני הנבחר, ג'וזף עאון, במשמר כבוד לכבודו הגעתו לארמון הנשיאות בבעבדא, מזרחית לביירות, לאחר בחירתו, 9 בינואר 2025
בחירתו של עון לנשיא – סימן להיחלשות כוחו הפוליטי של חיזבאללה | פרשנות

יוני בן מנחם

נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן, 3 ביוני 2023
רגע האמת של טורקיה: האם המבצע הצבאי בצפון סוריה בלתי נמנע? | פרשנות

יוני בן מנחם

נשיא ארה"ב הנבחר, דונלד טראמפ, 28 באוקטובר 2024
כיצד יכול הנשיא טראמפ להפעיל לחץ על חמאס? | פרשנות

יוני בן מנחם

נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן ועבדאללה מלך ירדן
ירדן מנסה לפתוח דף חדש ביחסיה עם טורקיה | פרשנות

יוני בן מנחם

שתפו: