כניסה
הרשמה לניוזלטר

האם קמלה האריס היא אשת מרכז מתונה או אשת שמאל קיצונית יותר מברני סנדרס? פרופיל על עברה מראה דפוס חוזר ונשנה לאורך חייה שאינו מתאים לתדמית שהתקשורת יצרה לה

טרוור לאודן | 13 בינואר 2021 | גיאו-פוליטיקה | 16 דק׳

מי את קמלה האריס?

מרגע שהכריזה התקשורת הישראלית והבין-לאומית על ביידן בתור המנצח בבחירות לנשיאות, הפכה קמלה האריס, סגניתו, ל"דרלינג" התקשורתי. היא צוירה כאישה הראשונה בתפקיד "סגן הנשיא", וכפוליטיקאית מתונה שדעותיה נמצאות ב"מרכז".

ב"ישראל היום" ציינו את עברה הוויקיפדי של האריס והדגישו כי "האריס נחשבת לחלק מהמחנה הפרו-ישראלי"[1] ואילו ב"כלכליסט" התמקדו במלתחה שלה. האריס "הפכה במסע הבחירות את המלתחה שלה לחלק מהמסר: היא לבשה לבן כסמל לפוליטיקה חדשה, נעלה סניקרס כפי שהמצביעים שלה נועלים, שילבה בביטחון בין ג'ינס יום-יומי לבין תכשיטי פנינה, וגם שלחה בבגדיה קריצה לסופרג'יסטיות שעל כתפיהן נישאה כל הדרך לבית הלבן"[2].

בוויי-נט התמקדו בבעלה היהודי של האריס, דאג אמהוף, מבלי לחפור כלל בעברו, ורק ציינו כי בקרוב הוא יהפוך "לגבר הראשון בארה"ב שנושא בתואר שבעברית מכונה בדרך כלל 'הגברת השנייה'"[3]; וערוץ 12 חזר על הכרונולוגיה הידועה של האריס מוויקיפדיה ואפיין אותה כ"שוברת מוסכמות ופורצת גבולות", פוליטיקאית ש"תומכת בישראל, פועלת נגד תנועות החרם ומאמינה שחייבים לעצור את הגזענות המערכתית בארה"ב"[4].

גם בחו"ל לא הלכו רחוק יותר. בניו יורק טיימס ציירו את האריס כפוליטיקאית "פרגמטית ומתונה שהעבירה את רוב הקריירה שלה כתובעת"[5]; בלוס אנג'לס טיימס כתבו כי כאשר ביידן מינה את האריס לסגניתו הוא "שם חותמת 'מרכז' על עתיד הדמוקרטים"[6]; ובאקונומיסט ציינו כי "קמלה האריס היא אשת מרכז המשלבת את הסמכות של תובעת עם ההתלהבות של פוליטיקאי קמעונאי מיומן"[7].

אך האם האריס היא באמת אשת מרכז מתונה? האריס נולדה ב-1964 בקליפורניה לשיאמלה גופלאן, חוקרת סרטן ממוצא הודי, ולדונלד האריס, כלכלן מג'מייקה (ממוצא אפריקני). בשנות ה-60 שניהם הכירו והתאהבו בעת שהיו חברים ב"אגודה האפרו-אמריקנית" (AAA) בברקלי שקליפורניה[8]. באגודה דיברו על ההיסטוריה של השחורים ועל המאבק לזכויות שוות, האמינו ברעיונות מרקסיסטיים וקידמו אותם.

אינפו: אלכס גורביץ'/מגזין אפוק, צילומים: Nancy Wong/CC, Screenshot from Youtube, Lisa Lake/Getty Images for HBO, Screenshot from Twitter, Olivier Douliery/AFP via Getty Images, TEDxOakland-Jay Gash/CC BY-NC-ND 2.0, Djansezian/Getty Images

לדברי אוברי לה-ברי, חבר קרוב של ההורים (קמלה מתייחסת אליו בתור "הדוד אוברי" בביוגרפיה שלה) ואחד החברים הראשונים באגודה: "פידל קסטרו וצ'ה גווארה היו גיבורים עבור חלקנו. […] נהגנו לדבר על האחים המוסלמים, על תנועות השחרור באפריקה, על הכול"[9]. ב-1966 שני חברים צעירים ב-AAA, יואי ניוטון ובובי סיל, לקחו את ההערצה לדמויות הרדיקליות האלה שלב אחד קדימה, וייסדו את מפלגת הפנתרים השחורים. בתחילה קידמו הפנתרים "לאומיות שחורה". הם פטרלו ברחובות עם נשק במטרה להגן על הקהילה השחורה ודרשו חופש מלא עבורה. אך מהר מאוד התפתחה האידיאולוגיה של הפנתרים לפילוסופיה מרקסיסטית-לניניסטית התומכת בסין הקומוניסטית. כל חבר במפלגה נאלץ ללמוד את "הספרון האדום" של מאו דזה-דונג כדי לקדם את הידע שלו בנושא מאבק מעמדי ואת תהליך המהפכה השחורה באמריקה ובעולם[10]. המנטור של שני מנהיגי הפנתרים היה מנהיג ה-AAA, סטודנט בברקלי בשם דונלד וורדן[11].

מטה הפנתרים השחורים בהארלם שבניו יורק, בסביבות שנת 1970 | צילום: [Frederic Lewis/Archive Photos/Getty Images]


צעדת הפנתרים השחורים ביולי 1968, במחאה על העמדתו לדין של אחד מחבריהם | צילום: [MPI/Getty Images]

בביוגרפיה שלה האריס מספרת כיצד הוריה לקחו אותה לעתים קרובות בעגלה לצעדות פוליטיות. "צדק חברתי היה חלק מרכזי בדיוניים המשפחתיים", היא כותבת[12]. אך האידיאולוגיה של הזוג האריס, שבאה לידי ביטוי דרך חברותם ב-AAA, לא הייתה דבק חזק מספיק עבור נישואיהם. "הם הפסיקו להיות אדיבים זה לזו", כותבת האריס. "ידעתי שהם אהבו זה את זו מאוד, אבל נראה היה שהם הפכו להיות כמו מים ושמן. כשהייתי בת חמש, הקשר ביניהם עלה על נתיב של חוסר התאמה"[13].

ב-1971 החליטה האם שיאמלה להתגרש וזכתה במשמורת על שתי בנותיה, קמלה ומאיה. הבנות המשיכו לבקר בסופי שבוע ובחופשות הקיץ את אביהן, דונלד, שפיתח באותם ימים קריירה של פרופ' באוניברסיטת ויסקונסין-מדיסון, וב-1972 עבר לאוניברסיטת סטנפורד לזמן קצוב – שם קיבל מעמד של פרופ' אורח לכלכלה.

האריס האב נותר מרקסיסט לאורך מרבית הקריירה שלו. הוא כתב מאמרים כמו "הגטו השחור בתור קולוניה", העוסק בניתוח מצב השחורים תחת המערכת הקפיטליסטית הקולוניאלית, והאפשרות שישתחררו ממנה באמצעות מאבק[14]; ו"הניצול הקפיטליסטי והעבודה השחורה" המבקר את השוק הקפיטליסטי ומראה כיצד הוא יוצר ניצול[15]. האריס האב קיבל מעמד קבוע באוניברסיטת סטנפורד רק לאחר שיותר מ-250 סטודנטים דרשו להכניס תוכניות לימוד מרקסיסטיות לאוניברסיטה, כפי שעולה משני מאמרים שפורסמו בנובמבר 1976 בעיתון "הסטנפורד דיילי"[16][17]. "התוכנית ללימודי כלכלה מרקסיסטית הייתה היום הרבה יותר חלשה, לולא המאמצים האדירים של סטודנטים שכתבו עצומות, יזמו פגישות פתוחות [וכו']", נכתב במאמר שנחתם על ידי "האיחוד לכלכלה פוליטית רדיקלית (URPE)". "זה היה רק לאחר מאבק של שנה וחצי שהגורמים המתנגדים במחלקה נכנעו ללחץ הסטודנטים ונאלצו להסכים למינויו של פרופ' דונלד האריס. […] נוכחותם של כלכלנים מרקסיסטים כאן היא שוב תוצאה ישירה מהצלחת מאבק הסטודנטים".

כמובן שבלתי אפשרי לכמת עד כמה הושפעה קמלה מאביה. את מרבית זמנה, היא כותבת, העבירה אצל אמה ואצל הדוד אוברי (מה-AAA). כשגדלה נכנסו אנשים חדשים לחייה, אך כפי שנראה מיד, רובם השתייכו לאותו מחנה אידיאולוגי קבוע.

המאהב

ב-1986 סיימה האריס תואר ראשון בכלכלה ובמדעי המדינה באוניברסיטת הווארד (Howard) בוושינגטון. לאחר מכן חזרה לאזור המפרץ בקליפורניה, היכן שגדלה, כדי לעשות תואר במשפטים במכללה של אוניברסיטת קליפורניה. בקליפורניה היא גם החלה לפתח קריירה משפטית עצמאית.

בגיל 30 נכנס לחייה הדמוקרט וילי בראון בן ה-60. השנה הייתה 1994, ולמרות הבדלי הגיל התפתחה ביניהם מערכת יחסים רומנטית. זמן קצר לאחר שהכירו התמנה בראון לראש העיר סן פרנסיסקו. קשריו של בראון סייעו להאריס להזניק את הקריירה המשפטית שלה, על פי העיתון [18]SF Weekly.

בראון והאריס באו מרקע אידיאולוגי דומה. ב-1964 נבחר בראון לבית המחוקקים (האספה) של קליפורניה בסיועו של אגף הנוער של המפלגה הקומוניסטית של ארה"ב[19][20], ולאורך הקריירה הפוליטית שלו קיבל לסירוגין מימון מד"ר קרלטון גודלט[21]. גודלט היה רופא, מו"ל של עיתון ואחד ממנהיגי הקהילה השחורה בסן פרנסיסקו. מבחינה אידיאולוגית, גודלט הסתובב בעולם וקידם מטרות קומוניסטיות[22], עמד בראש דירקטוריון "קרן ויליאם ל. פטרסון"[23] (פטרסון היה מנהיג אמריקני שחור במפלגה הקומוניסטית של ארה"ב), וזכה בפרס לנין מטעם ממשלת בריה"מ[24].

שנים ספורות לאחר הרומן עם האריס, המשיך בראון לתמוך בגלוי באירועי התרמה של המפלגה הקומוניסטית באזור המפרץ בשעה שכיהן כראש עיריית סן פרנסיסקו[25]. בראון נחשב גם לחבר קרוב של המפלגה הקומוניסטית הסינית. ב-2002 החליט ג'יאנג דזה-מין, מנהיג סין דאז, לעצור בשדה התעופה של סן פרנסיסקו כדי לערוך פגישה עם בראון ולחזק את הקשרים החמים עם סן פרנסיסקו. לדברי הקונסוליה הסינית בסן פרנסיסקו, בחר ג'יאנג לערוך את הפגישה מכיוון "שהוא חבר ותיק של ראש העיר בראון"[26].

מנהיג סין ג'יאנג דזה-מין בפגישה עם בן זוגה לשעבר של קמלה האריס, וילי בראון – ראש העיר סן פרנסיסקו, אוקטובר 2002 | צילום: [Thomas J. Gibbons/Getty Images]

הרומן בין בראון להאריס לא האריך ימים. מאז שהאריס התמודדה על תפקיד פרקליטת מחוז סן פרנסיסקו ב-2003 היא אף ניסתה להרחיק את עצמה מבראון ולא לדבר עליו, כדי לא לקשור את הקריירה הפוליטית שלה בשלו.

בביוגרפיה שלה מדגישה האריס דמות אחרת שהכירה באותם ימים – בחורה בת 19 בשם לטיפה סיימון. "יכולתי לראות שלטיפה היא גאונה", כותבת האריס, "והתברר שאני לא היחידה שחשבה כך. ב-2003 היא הפכה לאישה הצעירה ביותר שזכתה אי פעם בפרס מק'ארתור היוקרתי ל'גאונים'"[27]. האריס שימשה כמנטורית של סיימון, האיצה בה לצאת ללימודים בקולג' ולהשלים את התואר, והטילה עליה אחריות לניהול פרויקט גדול שמטרתו למנוע מעבריינים לשעבר לחזור לחיי פשע[28].

לפני שפגשה האריס את סיימון, כיהנה סיימון בדירקטוריון "המרכז להעצמת נוער" באוקלנד[29]. כל יתר חברי הדירקטוריון של המרכז – הרמוני גולדברג, אדם גולד, סינדי ויזנר וסזאר ואן ג'ונס המפורסם (שלימים שימש כיועץ מיוחד לנושא "משרות ירוקות" בממשל אובמה) היו חברים בקבוצה הקומוניסטית-מאואיסטית STORM – ראשי תיבות של "עומדים ביחד לארגן תנועה מהפכנית"[30]. אדם גולד חבר היום בתנועה הסוציאליסטית LeftRoots[31] המסונפת ל-Liberation Road – ארגון מרקסיסטי-לניניסטי הרואה מקור השראה באידיאולוגיה המאואיסטית[32].

האריס הציגה את סיימון לבעלי השפעה רבים בסן פרנסיסקו והקדישה לה חלק נכבד בספרה, מבלי לציין השתייכות רדיקלית כלשהי שהיא קשורה אליה. היום סיימון מכהנת כנשיאת "קרן אקונדי" המקדמת יוזמות פרוגרסיביות[33], וכיו"ר דירקטוריון חברת התחבורה BART באזור המפרץ.

לאורך השנים נרשמו קשרים נוספים שהיו להאריס עם דמויות מתנועות רדיקליות. קשר כזה היה עם סטיב פיליפס המיודד עד היום עם משפחת האריס[34]. פיליפס סייע לבעלה של מאיה האריס (אחותה של קמלה) להתמנות לתפקיד עוזר התובע הכללי של ארה"ב בממשל אובמה, וסייע לקמלה האריס להיבחר לתפקיד התובעת הכללית של קליפורניה ב-2010, ומאוחר יותר להיבחר לסנאט האמריקני ב-2016.

פיליפס נכנס לחיי המשפחה כאשר התיידד עם האחות מאיה בעת שהייתה סטודנטית אקטיביסטית באוניברסיטת סטנפורד והוא היה מרקסיסט מוביל בקמפוס שנחשד בחברותו בקבוצה המרקסיסטית-לניניסטית "ליגת המאבק המהפכני" (League of Revolutionary Struggle)[35].

הזמנה להפגנה של הקבוצה המרקסיסטית-לניניסטית "ליגת המאבק המהפכני", אליה השתייך חבר המשפחה סטיב פיליפס

"תחילה, הרשו לי להבהיר שהגעתי מהשמאל. למדתי את מרקס, מאו ולנין", כותב פיליפס בבלוג שלו[36]. "בקולג' ארגנתי מאמצי סולידריות למאבקי חופש בדרום אפריקה ובניקרגואה, והסתובבתי עם אנשים שהחשיבו את עצמם קומוניסטים ומהפכנים. […] עבודת המחקר שלי הייתה על מפלגת הפנתרים השחורים".

לאחר שעזב את סטנפורד בתחילת שנות ה-90, הוביל פיליפס רבים מחבריו אל שורות המפלגה הדמוקרטית. הוא התחתן עם סוזן סנדלר, בת למשפחה של מיליארדרים. נישואיו אפשרו למהפכן הצעיר לקנות לעצמו השפעה פוליטית ניכרת. ב-2008, למשל, הוציא פיליפס כ-10 מיליון דולר על תוכנית PowerPAC-plus שמטרתה להביא לבחירתם של מנהיגים פרוגרסיביים למשרות ציבוריות במדינות בדרום ובדרום-מערב ארה"ב. התוכנית סייעה לחברו ברק אובמה לנצח את הילרי קלינטון בפריימריז למפלגה הדמוקרטית באותה שנה[37].

כמובן שהדמויות הרדיקליות שמופיעות שוב ושוב בחייה של האריס אינן בהכרח מעידות עליה. ולמרות זאת, אפילו אם מנסים לטאטא אותן, כפי שעשו כלי התקשורת, הן ממשיכות להופיע משום מה גם היום. האריס בחרה לתפקיד ראש המטה שלה את קארין ז'אן פייר, פעילה לשעבר בארגון השמאל "רשת התמיכה להאיטי". במסגרת פעילות הארגון תמכה ז'אן פייר ב-2004 בז'אן-ברטראן אריסטיד, לשעבר נשיא רפובליקת האיטי ואיש שמאל קיצוני שהודח בהפיכה, תוך שהיא משתפת פעולה עם "מפלגת הפועלים העולמית" – מפלגה קומוניסטית קיצונית[38]. ז'אן פייר הובילה עצרת מחאה משותפת עם שני פעילים במפלגה (פאט צ'ין ושרה פלאונדרס)[39][40] נגד ההפיכה שהביאה לסילוקו של אריסטיד מהשלטון בהאיטי[41]. כחודש אחר כך היא הצטרפה למשלחת להאיטי עם שני חברים מפורסמים באותה מפלגה קיצונית (סטיב גיליס ו-לילאני דאוול)[42][43].

קמלה האריס לצד ראש המטה שלה קארין ז'אן פייר | צילום: [Miikka Skaffari/Getty Images for MoveOn]

בערך באותה תקופה עבדה ז'אן פייר גם עבור ג'יימס סנדרס, חבר מועצת העיר ניו יורק הפרו-סיני[44]. סנדרס פיתח לאורך השנים קשרים קרובים עם פוליטיקאים סינים, שהובילו אותו ב-2019 להעביר החלטה בסנאט של מדינת ניו יורק לפיה יש לציין מדי שנה את "יום סין" – היום בו תפסה המפלגה הקומוניסטית הסינית את השלטון בסין[45].

אגב סין, בעלה של האריס, דאג אמהוף, הוא שותף (2020-2017) במשרד עורכי הדין DLA Piper[46]. המשרד מתגאה כי הוא אחד ממשרדי עורכי הדין הבין-לאומיים הגדולים והוותיקים העובדים בסין. הוא מעסיק יותר מ-120 עורכי דין בבייג'ינג, בשנחאי ובהונג קונג[47].

כדי להחזיק את המשרד בסין, שקיבל בשנים האחרונות פרסי הוקרה על עבודתו במדינה[48], מעסיק DLA Piper מספר פקידים לשעבר מהמפלגה הקומוניסטית הסינית. הסיני ארנסט יאנג (לא לבלבל עם פירמת ראיית החשבון המפורסמת), למשל, המשמש כראש מחלקת לִיטִיגַצְיָה ורגולציה והעומד בראש מחלקת הבוררות הבין-לאומית ב-DLA Piper, שימש החל מ-2013 כחבר בוועדה הפוליטית המייעצת (CPPCC) בשנחאי. ה-CPPCC היא "ועד מייעץ" עליון למפלגה הקומוניסטית הסינית. ב-2019 קודם יאנג ל"ועדה המתמדת" של ה-CPPCC[49].

ג'סיקה ג'או, יועצת בכירה ב-DLA Piper, שימשה כסגנית מזכ"ל "הוועדה הבין-לאומית לבוררות כלכלית ומסחרית בסין" (CIETAC), גוף שהוקם על ידי המפלגה הקומוניסטית הסינית ומטרתו לקדם את הסחר של סין בעולם[50].

עובדים נוספים ב-DLA Piper, סינים ואמריקנים כאחד, ייעצו לחברות סיניות שבבעלות המשטר הסיני, שבתמורה העבירו שכר ל-DLA Piper[51]. אמהוף נפרד זמנית מ-DLA Piper באוגוסט השנה, כנראה עקב המרוץ של קמלה בבחירות 2020 [52], אך העסקאות הרבות בסין מהן הרוויח משרדו צריכות להעלות שאלות דומות לאלה העולות מעסקאותיו בסין של האנטר ביידן, בנו של ג'ו.

סיכום

אתר GovTrack, ארגון א-מפלגתי העוסק בשקיפות שלטונית, מיקם את האריס ב-2019 בתור הסנאטורית הרדיקלית ביותר בקונגרס, בהתבסס על ניתוח פעילותה החקיקתית והשוואתה לסנאטורים אחרים[53]

.אחד הביטויים לרדיקליות הזו הוא תמיכתה האבסולוטית כמעט בהפלות. האריס תמכה בחקיקות המקדמות הפלות[54], התנגדה לחקיקה האוסרת לבצע הפלה אחרי השבוע ה-20 [55], ומבחינתה תזמון ביצוע ההפלה תלוי באישה (מכך התפרש שהיא תומכת בביצוע הפלות אפילו רגע לפני הלידה)[56].

כמו הגורמים הקיצוניים ביותר במפלגתה, ברני סנדרס ואלכסנדריה אוקסיו קורטז, גם האריס תומכת ב"דיל הירוק החדש" – תוכנית דמוקרטית שמטרתה לגדוע את ייצור האנרגיה באמצעות פחם ואפילו גז, ולעבור לייצור 100 אחוז מהאנרגיה באמצעות מתקנים של "אנרגיה מתחדשת" (רוח, מים, סולארי), כל זה תוך השקעת הון עתק שקיימים חילוקי דעות לגבי היקפיו[57].

האריס גם בעד חיזוק איגודי העובדים (הסוציאליסטיים) בסקטור הפרטי והציבורי באמצעות תמריצים שיינתנו להם, תוך הענשת מנהלים וחברות שיפריעו להתארגנות המשותפת הזו (עונשים כלכליים ובמקרים חמורים אף פליליים) – זאת במסגרת הקמפיין המשותף עם ג'ו ביידן[58]; היא גם בעד העלאת המס על רווחי הון (מס המוטל על רווחים מהשקעות), העלאת המס על בעלי ההכנסות הגבוהות והעלאת מס החברות – מהלכים שהם חלק ממאבקה בשכבות הגבוהות בחברה; והיא תומכת בחקיקה, על פי הצעתו של ברני סנדרס, שתאפשר לסטודנטים שההכנסה של משפחתם נמוכה מ-125 אלף דולר בשנה (כ-34 אלף שקל בחודש) ללמוד בקולג' ובאוניברסיטה בחינם[59].

ג'ו ביידן מציג לראשונה את קמלה האריס כשותפתו לקמפיין, 12 באוגוסט 2020 | צילום: [Olivier Douliery/AFP via Getty Images]

הנשיא טראמפ טען ב-8 באוקטובר כי קמלה האריס "קומוניסטית; שמאלנית יותר מברני [סנדרס]!"[60]. נותר להמתין ולראות האם היא אכן תהיה כזו בפועל באמצעות מעשיה, או שתתגלה כפוליטיקאית מתונה שהפתגם "אמור לי מי חבריך ואומר לך מי אתה" אינו תופס לגביה.

References
.1 נטע בר, "הכירו את הסגנית: מי את קמלה האריס?", ישראל היום, 12 באוגוסט 2020
.2 עילית מינמר, "קמלה האריס הפכה את המלתחה לחלק מהמסר הפוליטי", כלכליסט, 9 בספטמבר 2020
.3 גם הוא עושה היסטוריה: הבעל היהודי של קמלה האריס,
Ynet, 12 בנובמבר 2020
.4 עמית ולדמן, "שוברת מוסכמות ופורצת גבולות: מי את קמלה
האריס?", N12 (מאקו), 8 בנובמבר 2020
.5 Alexander Burns and Katie Glueck, "Kamala Harris Is Biden’s Choice for Vice President", New York Times, 11 August 2020
.6 Janet Hook, "Picking Harris, Biden puts centrist stamp on Democrats’ future", Los Angeles Times, 12 August 2020
.7 Economist, "Kamala Harris is a natural centrist who combines the authority of a prosecutor with the enthusiasm of a skilful retail politician", Twitter, 12 August 2020
.8 Kamala D. Harris Biography, "The Truths We Hold: An American Journey", January 2019, Kindle edition p-4
.9 Andrew Romano, "How Kamala Harris, Joe Biden's new running mate, was shaped by 'the People's Republic of Berkeley'", Yahoo news, 11 August 2020
.10 Curtis J. Austin, "Up Against the Wall: Violence in the Making and Unmaking of the Black Panther Party", p-171, University of Arkansas Press
.11 Andrew Romano, "How Kamala Harris, Joe Biden's new running mate, was shaped by 'the People's Republic of Berkeley'", Yahoo news, 11 August 2020
.12 Kamala D. Harris Biography, "The Truths We Hold: An American Journey", January 2019, Kindle edition p-7
.13 Kamala D. Harris Biography, "The Truths We Hold: An American Journey", January 2019, Kindle edition p-5
.14 Donald J. Harris, "The Black Ghetto as Colony: A Theoretical Critique and Alternative Formulation", SAGE Journals, 1 September 1972
.15 Donald J. Harris, "Capitalist exploitation and black labor: Some conceptual issues", Springer Link, 1978
.16 archives.stanforddaily.com/1976/11/03?page=4
.17 archives.stanforddaily.com/1976/11/12?page=2
.18 Peter Byrne, "Kamala's Karma", SFWeekly, 24 September 2003
.19 ב-1964 נקרא אגף הנוער W.E.B. Du Bois Clubs of America. ב-1970 הוא נסגר עקב החלטה של המפלגה הקומוניסטית של ארה"ב, ובמקומו קם ארגון בשם Young Workers Liberation League
.20 Matthew Robinson Brian C. Anderson, "Willie Brown Shows How Not to Run a City", City Journal, Autumn 1998
.21 Archive: http://encyclopedia.jrank.org/articles/pages/4263/Goodlett-Carlton-B-1914-1997.html
.22 Larry D. Hatfield, "S.F. civil rights maverick Dr. Carlton Goodlett dies", SFGATE, 27 January 1997
.23 Wikipedia, William L. Patterson
.24 Archive: http://encyclopedia.jrank.org/articles/pages/4263/Goodlett-Carlton-B-1914-1997.html
.25 צילום של הזמנה לערב התרמה שארגן עיתון People's World, עיתון קומוניסטי ידוע. בראון מופיע בשורה 9 ברשימת הספונסרים: https://keywiki.org/File:PWW-barbara_lee_Large.jpg
.26 Alan Gathright, David Armstrong, Chronicle Staff Writers, "Chinese leader's friendly Bay Area visit / S.F. and Jiang Zemin, the outgoing president, nurture long-standing ties", SFGATE, 29 October 2002
.27 Kamala D. Harris Biography, "The Truths We Hold: An American Journey", January 2019, Kindle edition p-54
.28 keywiki.org/Lateefah_Simon
.29 keywiki.org/Youth_Empowerment_Center
.30 Standing Together to Organize a Revolutionary Movement, keywiki.org/Standing_Together_to_Organize_a_Revolutionary_Movement
.31 keywiki.org/Adam_Gold
.32 keywiki.org/Liberation_Road#Pro-China
.33 akonadi.org/our-team/lateefah-simon-president
.34 Democracy in Color, "The Kamala Harris We Know", https://democracyincolor.com/podepisodes/2020/8/19/the-kamala-harris-we-know
.35 https://keywiki.org/Steven_Phillips
.36 Steve Phillips, "The Progressive Case for Cory Booker", PowerPac+, 20 December 2012, http://pacplus.nationbuilder.com/the_progressive_case_for_cory_booker
.37 https://keywiki.org/PowerPAC%2B
.38 https://keywiki.org/Workers_World_Party
.39 https://keywiki.org/Sara_Flounders
.40 https://keywiki.org/Pat_Chin
.41 Archive: https://iacenter.org/Haitifiles/haiti-rally04rept.htm
.42 https://keywiki.org/Steve_Gillis
.43 https://keywiki.org/LeiLani_Dowell
.44 https://keywiki.org/James_Sanders
.45 James Sanders Jr, "Sanders' Resolution Recognizing "China Day" Celebrated with Ceremony in Brooklyn", The New York State Senate, 23 July 2019
.46 DLA Piper, "DLA Piper adds leading entertainment and IP litigator Douglas Emhoff in Los Angeles, Washington, DC", 25 September 2017
.47 DLA Piper, China Investment Services
.48 DLA Piper, "DLA Piper wins four China Business Law Awards", 5 Mars 2018
.49 DLA Piper, Ernest Yang
.50 DLA Piper, Jessica Jing Zhao
.51 Natalie Winters, "REVEALED: Kamala Harris’s Husband’s Firm Reps Chinese Communist Party-Owned Corporates, Employs Ex-CCP Officials", The National Pulse, 5 September 2020
.52 Dan Packel, "Emhoff, Kamala Harris' Spouse, Taking Leave From DLA", Law.com, 17 August 2020
.53 Govtrack.us, "Sen. Kamala Harris’s 2019 Report Card" – הכתבה נכתבה לפני שהתפרסם הדירוג של 2020
.54 https://www.prochoiceamerica.org/representative/kamala-harris/
.55 Kamala Harris, "We must keep fighting to defend and expand on the progress made for women’s rights and reproductive health, not pass a 20-week abortion ban", Twitter, 27 January 2018
.56 archive.li/vI5gC#selection-837.88-837.148
.57 Kamala Harris, "I support a Green New Deal", Twitter, 29 January 2019
.58 joebiden.com, “The Biden Plan for Strengthening Worker Organizing, Collective Bargaining, and Unions”
.59 joebiden.com, “The Biden Plan for Education Beyond High School”
.60 Fox Business, "President Trump’s first interview since coronavirus diagnosis", 8 October 2020

מי את קמלה האריס?

האם קמלה האריס היא אשת מרכז מתונה או אשת שמאל קיצונית יותר מברני סנדרס? פרופיל על עברה מראה דפוס חוזר ונשנה לאורך חייה שאינו מתאים לתדמית שהתקשורת יצרה לה

טרוור לאודן | 13 בינואר 2021 | גיאו-פוליטיקה | 2 דק׳

צילום: Jim Bourg-Pool/Getty Images

מרגע שהכריזה התקשורת הישראלית והבין-לאומית על ביידן בתור המנצח בבחירות לנשיאות, הפכה קמלה האריס, סגניתו, ל"דרלינג" התקשורתי. היא צוירה כאישה הראשונה בתפקיד "סגן הנשיא", וכפוליטיקאית מתונה שדעותיה נמצאות ב"מרכז".

ב"ישראל היום" ציינו את עברה הוויקיפדי של האריס והדגישו כי "האריס נחשבת לחלק מהמחנה הפרו-ישראלי"[1] ואילו ב"כלכליסט" התמקדו במלתחה שלה. האריס "הפכה במסע הבחירות את המלתחה שלה לחלק מהמסר: היא לבשה לבן כסמל לפוליטיקה חדשה, נעלה סניקרס כפי שהמצביעים שלה נועלים, שילבה בביטחון בין ג'ינס יום-יומי לבין תכשיטי פנינה, וגם שלחה בבגדיה קריצה לסופרג'יסטיות שעל כתפיהן נישאה כל הדרך לבית הלבן"[2].

בוויי-נט התמקדו בבעלה היהודי של האריס, דאג אמהוף, מבלי לחפור כלל בעברו, ורק ציינו כי בקרוב הוא יהפוך "לגבר הראשון בארה"ב שנושא בתואר שבעברית מכונה בדרך כלל 'הגברת השנייה'"[3]; וערוץ 12 חזר על הכרונולוגיה הידועה של האריס מוויקיפדיה ואפיין אותה כ"שוברת מוסכמות ופורצת גבולות", פוליטיקאית ש"תומכת בישראל, פועלת נגד תנועות החרם ומאמינה שחייבים לעצור את הגזענות המערכתית בארה"ב"[4].

גם בחו"ל לא הלכו רחוק יותר. בניו יורק טיימס ציירו את האריס כפוליטיקאית "פרגמטית ומתונה שהעבירה את רוב הקריירה שלה כתובעת"[5]; בלוס אנג'לס טיימס כתבו כי כאשר ביידן מינה את האריס לסגניתו הוא "שם חותמת 'מרכז' על עתיד הדמוקרטים"[6]; ובאקונומיסט ציינו כי "קמלה האריס היא אשת מרכז המשלבת את הסמכות של תובעת עם ההתלהבות של פוליטיקאי קמעונאי מיומן"[7].

אך האם האריס היא באמת אשת מרכז מתונה? האריס נולדה ב-1964 בקליפורניה לשיאמלה גופלאן, חוקרת סרטן ממוצא הודי, ולדונלד האריס, כלכלן מג'מייקה (ממוצא אפריקני). בשנות ה-60 שניהם הכירו והתאהבו בעת שהיו חברים ב"אגודה האפרו-אמריקנית" (AAA) בברקלי שקליפורניה[8]. באגודה דיברו על ההיסטוריה של השחורים ועל המאבק לזכויות שוות, האמינו ברעיונות מרקסיסטיים וקידמו אותם.

אינפו: אלכס גורביץ'/מגזין אפוק, צילומים: Nancy Wong/CC, Screenshot from Youtube, Lisa Lake/Getty Images for HBO, Screenshot from Twitter, Olivier Douliery/AFP via Getty Images, TEDxOakland-Jay Gash/CC BY-NC-ND 2.0, Djansezian/Getty Images

לדברי אוברי לה-ברי, חבר קרוב של ההורים (קמלה מתייחסת אליו בתור "הדוד אוברי" בביוגרפיה שלה) ואחד החברים הראשונים באגודה: "פידל קסטרו וצ'ה גווארה היו גיבורים עבור חלקנו. […] נהגנו לדבר על האחים המוסלמים, על תנועות השחרור באפריקה, על הכול"[9]. ב-1966 שני חברים צעירים ב-AAA, יואי ניוטון ובובי סיל, לקחו את ההערצה לדמויות הרדיקליות האלה שלב אחד קדימה, וייסדו את מפלגת הפנתרים השחורים. בתחילה קידמו הפנתרים "לאומיות שחורה". הם פטרלו ברחובות עם נשק במטרה להגן על הקהילה השחורה ודרשו חופש מלא עבורה. אך מהר מאוד התפתחה האידיאולוגיה של הפנתרים לפילוסופיה מרקסיסטית-לניניסטית התומכת בסין הקומוניסטית. כל חבר במפלגה נאלץ ללמוד את "הספרון האדום" של מאו דזה-דונג כדי לקדם את הידע שלו בנושא מאבק מעמדי ואת תהליך המהפכה השחורה באמריקה ובעולם[10]. המנטור של שני מנהיגי הפנתרים היה מנהיג ה-AAA, סטודנט בברקלי בשם דונלד וורדן[11].

מטה הפנתרים השחורים בהארלם שבניו יורק, בסביבות שנת 1970 | צילום: [Frederic Lewis/Archive Photos/Getty Images]


צעדת הפנתרים השחורים ביולי 1968, במחאה על העמדתו לדין של אחד מחבריהם | צילום: [MPI/Getty Images]

בביוגרפיה שלה האריס מספרת כיצד הוריה לקחו אותה לעתים קרובות בעגלה לצעדות פוליטיות. "צדק חברתי היה חלק מרכזי בדיוניים המשפחתיים", היא כותבת[12]. אך האידיאולוגיה של הזוג האריס, שבאה לידי ביטוי דרך חברותם ב-AAA, לא הייתה דבק חזק מספיק עבור נישואיהם. "הם הפסיקו להיות אדיבים זה לזו", כותבת האריס. "ידעתי שהם אהבו זה את זו מאוד, אבל נראה היה שהם הפכו להיות כמו מים ושמן. כשהייתי בת חמש, הקשר ביניהם עלה על נתיב של חוסר התאמה"[13].

ב-1971 החליטה האם שיאמלה להתגרש וזכתה במשמורת על שתי בנותיה, קמלה ומאיה. הבנות המשיכו לבקר בסופי שבוע ובחופשות הקיץ את אביהן, דונלד, שפיתח באותם ימים קריירה של פרופ' באוניברסיטת ויסקונסין-מדיסון, וב-1972 עבר לאוניברסיטת סטנפורד לזמן קצוב – שם קיבל מעמד של פרופ' אורח לכלכלה.

האריס האב נותר מרקסיסט לאורך מרבית הקריירה שלו. הוא כתב מאמרים כמו "הגטו השחור בתור קולוניה", העוסק בניתוח מצב השחורים תחת המערכת הקפיטליסטית הקולוניאלית, והאפשרות שישתחררו ממנה באמצעות מאבק[14]; ו"הניצול הקפיטליסטי והעבודה השחורה" המבקר את השוק הקפיטליסטי ומראה כיצד הוא יוצר ניצול[15]. האריס האב קיבל מעמד קבוע באוניברסיטת סטנפורד רק לאחר שיותר מ-250 סטודנטים דרשו להכניס תוכניות לימוד מרקסיסטיות לאוניברסיטה, כפי שעולה משני מאמרים שפורסמו בנובמבר 1976 בעיתון "הסטנפורד דיילי"[16][17]. "התוכנית ללימודי כלכלה מרקסיסטית הייתה היום הרבה יותר חלשה, לולא המאמצים האדירים של סטודנטים שכתבו עצומות, יזמו פגישות פתוחות [וכו']", נכתב במאמר שנחתם על ידי "האיחוד לכלכלה פוליטית רדיקלית (URPE)". "זה היה רק לאחר מאבק של שנה וחצי שהגורמים המתנגדים במחלקה נכנעו ללחץ הסטודנטים ונאלצו להסכים למינויו של פרופ' דונלד האריס. […] נוכחותם של כלכלנים מרקסיסטים כאן היא שוב תוצאה ישירה מהצלחת מאבק הסטודנטים".

כמובן שבלתי אפשרי לכמת עד כמה הושפעה קמלה מאביה. את מרבית זמנה, היא כותבת, העבירה אצל אמה ואצל הדוד אוברי (מה-AAA). כשגדלה נכנסו אנשים חדשים לחייה, אך כפי שנראה מיד, רובם השתייכו לאותו מחנה אידיאולוגי קבוע.

המאהב

ב-1986 סיימה האריס תואר ראשון בכלכלה ובמדעי המדינה באוניברסיטת הווארד (Howard) בוושינגטון. לאחר מכן חזרה לאזור המפרץ בקליפורניה, היכן שגדלה, כדי לעשות תואר במשפטים במכללה של אוניברסיטת קליפורניה. בקליפורניה היא גם החלה לפתח קריירה משפטית עצמאית.

בגיל 30 נכנס לחייה הדמוקרט וילי בראון בן ה-60. השנה הייתה 1994, ולמרות הבדלי הגיל התפתחה ביניהם מערכת יחסים רומנטית. זמן קצר לאחר שהכירו התמנה בראון לראש העיר סן פרנסיסקו. קשריו של בראון סייעו להאריס להזניק את הקריירה המשפטית שלה, על פי העיתון [18]SF Weekly.

בראון והאריס באו מרקע אידיאולוגי דומה. ב-1964 נבחר בראון לבית המחוקקים (האספה) של קליפורניה בסיועו של אגף הנוער של המפלגה הקומוניסטית של ארה"ב[19][20], ולאורך הקריירה הפוליטית שלו קיבל לסירוגין מימון מד"ר קרלטון גודלט[21]. גודלט היה רופא, מו"ל של עיתון ואחד ממנהיגי הקהילה השחורה בסן פרנסיסקו. מבחינה אידיאולוגית, גודלט הסתובב בעולם וקידם מטרות קומוניסטיות[22], עמד בראש דירקטוריון "קרן ויליאם ל. פטרסון"[23] (פטרסון היה מנהיג אמריקני שחור במפלגה הקומוניסטית של ארה"ב), וזכה בפרס לנין מטעם ממשלת בריה"מ[24].

שנים ספורות לאחר הרומן עם האריס, המשיך בראון לתמוך בגלוי באירועי התרמה של המפלגה הקומוניסטית באזור המפרץ בשעה שכיהן כראש עיריית סן פרנסיסקו[25]. בראון נחשב גם לחבר קרוב של המפלגה הקומוניסטית הסינית. ב-2002 החליט ג'יאנג דזה-מין, מנהיג סין דאז, לעצור בשדה התעופה של סן פרנסיסקו כדי לערוך פגישה עם בראון ולחזק את הקשרים החמים עם סן פרנסיסקו. לדברי הקונסוליה הסינית בסן פרנסיסקו, בחר ג'יאנג לערוך את הפגישה מכיוון "שהוא חבר ותיק של ראש העיר בראון"[26].

מנהיג סין ג'יאנג דזה-מין בפגישה עם בן זוגה לשעבר של קמלה האריס, וילי בראון – ראש העיר סן פרנסיסקו, אוקטובר 2002 | צילום: [Thomas J. Gibbons/Getty Images]

הרומן בין בראון להאריס לא האריך ימים. מאז שהאריס התמודדה על תפקיד פרקליטת מחוז סן פרנסיסקו ב-2003 היא אף ניסתה להרחיק את עצמה מבראון ולא לדבר עליו, כדי לא לקשור את הקריירה הפוליטית שלה בשלו.

בביוגרפיה שלה מדגישה האריס דמות אחרת שהכירה באותם ימים – בחורה בת 19 בשם לטיפה סיימון. "יכולתי לראות שלטיפה היא גאונה", כותבת האריס, "והתברר שאני לא היחידה שחשבה כך. ב-2003 היא הפכה לאישה הצעירה ביותר שזכתה אי פעם בפרס מק'ארתור היוקרתי ל'גאונים'"[27]. האריס שימשה כמנטורית של סיימון, האיצה בה לצאת ללימודים בקולג' ולהשלים את התואר, והטילה עליה אחריות לניהול פרויקט גדול שמטרתו למנוע מעבריינים לשעבר לחזור לחיי פשע[28].

לפני שפגשה האריס את סיימון, כיהנה סיימון בדירקטוריון "המרכז להעצמת נוער" באוקלנד[29]. כל יתר חברי הדירקטוריון של המרכז – הרמוני גולדברג, אדם גולד, סינדי ויזנר וסזאר ואן ג'ונס המפורסם (שלימים שימש כיועץ מיוחד לנושא "משרות ירוקות" בממשל אובמה) היו חברים בקבוצה הקומוניסטית-מאואיסטית STORM – ראשי תיבות של "עומדים ביחד לארגן תנועה מהפכנית"[30]. אדם גולד חבר היום בתנועה הסוציאליסטית LeftRoots[31] המסונפת ל-Liberation Road – ארגון מרקסיסטי-לניניסטי הרואה מקור השראה באידיאולוגיה המאואיסטית[32].

האריס הציגה את סיימון לבעלי השפעה רבים בסן פרנסיסקו והקדישה לה חלק נכבד בספרה, מבלי לציין השתייכות רדיקלית כלשהי שהיא קשורה אליה. היום סיימון מכהנת כנשיאת "קרן אקונדי" המקדמת יוזמות פרוגרסיביות[33], וכיו"ר דירקטוריון חברת התחבורה BART באזור המפרץ.

לאורך השנים נרשמו קשרים נוספים שהיו להאריס עם דמויות מתנועות רדיקליות. קשר כזה היה עם סטיב פיליפס המיודד עד היום עם משפחת האריס[34]. פיליפס סייע לבעלה של מאיה האריס (אחותה של קמלה) להתמנות לתפקיד עוזר התובע הכללי של ארה"ב בממשל אובמה, וסייע לקמלה האריס להיבחר לתפקיד התובעת הכללית של קליפורניה ב-2010, ומאוחר יותר להיבחר לסנאט האמריקני ב-2016.

פיליפס נכנס לחיי המשפחה כאשר התיידד עם האחות מאיה בעת שהייתה סטודנטית אקטיביסטית באוניברסיטת סטנפורד והוא היה מרקסיסט מוביל בקמפוס שנחשד בחברותו בקבוצה המרקסיסטית-לניניסטית "ליגת המאבק המהפכני" (League of Revolutionary Struggle)[35].

הזמנה להפגנה של הקבוצה המרקסיסטית-לניניסטית "ליגת המאבק המהפכני", אליה השתייך חבר המשפחה סטיב פיליפס

"תחילה, הרשו לי להבהיר שהגעתי מהשמאל. למדתי את מרקס, מאו ולנין", כותב פיליפס בבלוג שלו[36]. "בקולג' ארגנתי מאמצי סולידריות למאבקי חופש בדרום אפריקה ובניקרגואה, והסתובבתי עם אנשים שהחשיבו את עצמם קומוניסטים ומהפכנים. […] עבודת המחקר שלי הייתה על מפלגת הפנתרים השחורים".

לאחר שעזב את סטנפורד בתחילת שנות ה-90, הוביל פיליפס רבים מחבריו אל שורות המפלגה הדמוקרטית. הוא התחתן עם סוזן סנדלר, בת למשפחה של מיליארדרים. נישואיו אפשרו למהפכן הצעיר לקנות לעצמו השפעה פוליטית ניכרת. ב-2008, למשל, הוציא פיליפס כ-10 מיליון דולר על תוכנית PowerPAC-plus שמטרתה להביא לבחירתם של מנהיגים פרוגרסיביים למשרות ציבוריות במדינות בדרום ובדרום-מערב ארה"ב. התוכנית סייעה לחברו ברק אובמה לנצח את הילרי קלינטון בפריימריז למפלגה הדמוקרטית באותה שנה[37].

כמובן שהדמויות הרדיקליות שמופיעות שוב ושוב בחייה של האריס אינן בהכרח מעידות עליה. ולמרות זאת, אפילו אם מנסים לטאטא אותן, כפי שעשו כלי התקשורת, הן ממשיכות להופיע משום מה גם היום. האריס בחרה לתפקיד ראש המטה שלה את קארין ז'אן פייר, פעילה לשעבר בארגון השמאל "רשת התמיכה להאיטי". במסגרת פעילות הארגון תמכה ז'אן פייר ב-2004 בז'אן-ברטראן אריסטיד, לשעבר נשיא רפובליקת האיטי ואיש שמאל קיצוני שהודח בהפיכה, תוך שהיא משתפת פעולה עם "מפלגת הפועלים העולמית" – מפלגה קומוניסטית קיצונית[38]. ז'אן פייר הובילה עצרת מחאה משותפת עם שני פעילים במפלגה (פאט צ'ין ושרה פלאונדרס)[39][40] נגד ההפיכה שהביאה לסילוקו של אריסטיד מהשלטון בהאיטי[41]. כחודש אחר כך היא הצטרפה למשלחת להאיטי עם שני חברים מפורסמים באותה מפלגה קיצונית (סטיב גיליס ו-לילאני דאוול)[42][43].

קמלה האריס לצד ראש המטה שלה קארין ז'אן פייר | צילום: [Miikka Skaffari/Getty Images for MoveOn]

בערך באותה תקופה עבדה ז'אן פייר גם עבור ג'יימס סנדרס, חבר מועצת העיר ניו יורק הפרו-סיני[44]. סנדרס פיתח לאורך השנים קשרים קרובים עם פוליטיקאים סינים, שהובילו אותו ב-2019 להעביר החלטה בסנאט של מדינת ניו יורק לפיה יש לציין מדי שנה את "יום סין" – היום בו תפסה המפלגה הקומוניסטית הסינית את השלטון בסין[45].

אגב סין, בעלה של האריס, דאג אמהוף, הוא שותף (2020-2017) במשרד עורכי הדין DLA Piper[46]. המשרד מתגאה כי הוא אחד ממשרדי עורכי הדין הבין-לאומיים הגדולים והוותיקים העובדים בסין. הוא מעסיק יותר מ-120 עורכי דין בבייג'ינג, בשנחאי ובהונג קונג[47].

כדי להחזיק את המשרד בסין, שקיבל בשנים האחרונות פרסי הוקרה על עבודתו במדינה[48], מעסיק DLA Piper מספר פקידים לשעבר מהמפלגה הקומוניסטית הסינית. הסיני ארנסט יאנג (לא לבלבל עם פירמת ראיית החשבון המפורסמת), למשל, המשמש כראש מחלקת לִיטִיגַצְיָה ורגולציה והעומד בראש מחלקת הבוררות הבין-לאומית ב-DLA Piper, שימש החל מ-2013 כחבר בוועדה הפוליטית המייעצת (CPPCC) בשנחאי. ה-CPPCC היא "ועד מייעץ" עליון למפלגה הקומוניסטית הסינית. ב-2019 קודם יאנג ל"ועדה המתמדת" של ה-CPPCC[49].

ג'סיקה ג'או, יועצת בכירה ב-DLA Piper, שימשה כסגנית מזכ"ל "הוועדה הבין-לאומית לבוררות כלכלית ומסחרית בסין" (CIETAC), גוף שהוקם על ידי המפלגה הקומוניסטית הסינית ומטרתו לקדם את הסחר של סין בעולם[50].

עובדים נוספים ב-DLA Piper, סינים ואמריקנים כאחד, ייעצו לחברות סיניות שבבעלות המשטר הסיני, שבתמורה העבירו שכר ל-DLA Piper[51]. אמהוף נפרד זמנית מ-DLA Piper באוגוסט השנה, כנראה עקב המרוץ של קמלה בבחירות 2020 [52], אך העסקאות הרבות בסין מהן הרוויח משרדו צריכות להעלות שאלות דומות לאלה העולות מעסקאותיו בסין של האנטר ביידן, בנו של ג'ו.

סיכום

אתר GovTrack, ארגון א-מפלגתי העוסק בשקיפות שלטונית, מיקם את האריס ב-2019 בתור הסנאטורית הרדיקלית ביותר בקונגרס, בהתבסס על ניתוח פעילותה החקיקתית והשוואתה לסנאטורים אחרים[53]

.אחד הביטויים לרדיקליות הזו הוא תמיכתה האבסולוטית כמעט בהפלות. האריס תמכה בחקיקות המקדמות הפלות[54], התנגדה לחקיקה האוסרת לבצע הפלה אחרי השבוע ה-20 [55], ומבחינתה תזמון ביצוע ההפלה תלוי באישה (מכך התפרש שהיא תומכת בביצוע הפלות אפילו רגע לפני הלידה)[56].

כמו הגורמים הקיצוניים ביותר במפלגתה, ברני סנדרס ואלכסנדריה אוקסיו קורטז, גם האריס תומכת ב"דיל הירוק החדש" – תוכנית דמוקרטית שמטרתה לגדוע את ייצור האנרגיה באמצעות פחם ואפילו גז, ולעבור לייצור 100 אחוז מהאנרגיה באמצעות מתקנים של "אנרגיה מתחדשת" (רוח, מים, סולארי), כל זה תוך השקעת הון עתק שקיימים חילוקי דעות לגבי היקפיו[57].

האריס גם בעד חיזוק איגודי העובדים (הסוציאליסטיים) בסקטור הפרטי והציבורי באמצעות תמריצים שיינתנו להם, תוך הענשת מנהלים וחברות שיפריעו להתארגנות המשותפת הזו (עונשים כלכליים ובמקרים חמורים אף פליליים) – זאת במסגרת הקמפיין המשותף עם ג'ו ביידן[58]; היא גם בעד העלאת המס על רווחי הון (מס המוטל על רווחים מהשקעות), העלאת המס על בעלי ההכנסות הגבוהות והעלאת מס החברות – מהלכים שהם חלק ממאבקה בשכבות הגבוהות בחברה; והיא תומכת בחקיקה, על פי הצעתו של ברני סנדרס, שתאפשר לסטודנטים שההכנסה של משפחתם נמוכה מ-125 אלף דולר בשנה (כ-34 אלף שקל בחודש) ללמוד בקולג' ובאוניברסיטה בחינם[59].

ג'ו ביידן מציג לראשונה את קמלה האריס כשותפתו לקמפיין, 12 באוגוסט 2020 | צילום: [Olivier Douliery/AFP via Getty Images]

הנשיא טראמפ טען ב-8 באוקטובר כי קמלה האריס "קומוניסטית; שמאלנית יותר מברני [סנדרס]!"[60]. נותר להמתין ולראות האם היא אכן תהיה כזו בפועל באמצעות מעשיה, או שתתגלה כפוליטיקאית מתונה שהפתגם "אמור לי מי חבריך ואומר לך מי אתה" אינו תופס לגביה.

References
.1 נטע בר, "הכירו את הסגנית: מי את קמלה האריס?", ישראל היום, 12 באוגוסט 2020
.2 עילית מינמר, "קמלה האריס הפכה את המלתחה לחלק מהמסר הפוליטי", כלכליסט, 9 בספטמבר 2020
.3 גם הוא עושה היסטוריה: הבעל היהודי של קמלה האריס,
Ynet, 12 בנובמבר 2020
.4 עמית ולדמן, "שוברת מוסכמות ופורצת גבולות: מי את קמלה
האריס?", N12 (מאקו), 8 בנובמבר 2020
.5 Alexander Burns and Katie Glueck, "Kamala Harris Is Biden’s Choice for Vice President", New York Times, 11 August 2020
.6 Janet Hook, "Picking Harris, Biden puts centrist stamp on Democrats’ future", Los Angeles Times, 12 August 2020
.7 Economist, "Kamala Harris is a natural centrist who combines the authority of a prosecutor with the enthusiasm of a skilful retail politician", Twitter, 12 August 2020
.8 Kamala D. Harris Biography, "The Truths We Hold: An American Journey", January 2019, Kindle edition p-4
.9 Andrew Romano, "How Kamala Harris, Joe Biden's new running mate, was shaped by 'the People's Republic of Berkeley'", Yahoo news, 11 August 2020
.10 Curtis J. Austin, "Up Against the Wall: Violence in the Making and Unmaking of the Black Panther Party", p-171, University of Arkansas Press
.11 Andrew Romano, "How Kamala Harris, Joe Biden's new running mate, was shaped by 'the People's Republic of Berkeley'", Yahoo news, 11 August 2020
.12 Kamala D. Harris Biography, "The Truths We Hold: An American Journey", January 2019, Kindle edition p-7
.13 Kamala D. Harris Biography, "The Truths We Hold: An American Journey", January 2019, Kindle edition p-5
.14 Donald J. Harris, "The Black Ghetto as Colony: A Theoretical Critique and Alternative Formulation", SAGE Journals, 1 September 1972
.15 Donald J. Harris, "Capitalist exploitation and black labor: Some conceptual issues", Springer Link, 1978
.16 archives.stanforddaily.com/1976/11/03?page=4
.17 archives.stanforddaily.com/1976/11/12?page=2
.18 Peter Byrne, "Kamala's Karma", SFWeekly, 24 September 2003
.19 ב-1964 נקרא אגף הנוער W.E.B. Du Bois Clubs of America. ב-1970 הוא נסגר עקב החלטה של המפלגה הקומוניסטית של ארה"ב, ובמקומו קם ארגון בשם Young Workers Liberation League
.20 Matthew Robinson Brian C. Anderson, "Willie Brown Shows How Not to Run a City", City Journal, Autumn 1998
.21 Archive: http://encyclopedia.jrank.org/articles/pages/4263/Goodlett-Carlton-B-1914-1997.html
.22 Larry D. Hatfield, "S.F. civil rights maverick Dr. Carlton Goodlett dies", SFGATE, 27 January 1997
.23 Wikipedia, William L. Patterson
.24 Archive: http://encyclopedia.jrank.org/articles/pages/4263/Goodlett-Carlton-B-1914-1997.html
.25 צילום של הזמנה לערב התרמה שארגן עיתון People's World, עיתון קומוניסטי ידוע. בראון מופיע בשורה 9 ברשימת הספונסרים: https://keywiki.org/File:PWW-barbara_lee_Large.jpg
.26 Alan Gathright, David Armstrong, Chronicle Staff Writers, "Chinese leader's friendly Bay Area visit / S.F. and Jiang Zemin, the outgoing president, nurture long-standing ties", SFGATE, 29 October 2002
.27 Kamala D. Harris Biography, "The Truths We Hold: An American Journey", January 2019, Kindle edition p-54
.28 keywiki.org/Lateefah_Simon
.29 keywiki.org/Youth_Empowerment_Center
.30 Standing Together to Organize a Revolutionary Movement, keywiki.org/Standing_Together_to_Organize_a_Revolutionary_Movement
.31 keywiki.org/Adam_Gold
.32 keywiki.org/Liberation_Road#Pro-China
.33 akonadi.org/our-team/lateefah-simon-president
.34 Democracy in Color, "The Kamala Harris We Know", https://democracyincolor.com/podepisodes/2020/8/19/the-kamala-harris-we-know
.35 https://keywiki.org/Steven_Phillips
.36 Steve Phillips, "The Progressive Case for Cory Booker", PowerPac+, 20 December 2012, http://pacplus.nationbuilder.com/the_progressive_case_for_cory_booker
.37 https://keywiki.org/PowerPAC%2B
.38 https://keywiki.org/Workers_World_Party
.39 https://keywiki.org/Sara_Flounders
.40 https://keywiki.org/Pat_Chin
.41 Archive: https://iacenter.org/Haitifiles/haiti-rally04rept.htm
.42 https://keywiki.org/Steve_Gillis
.43 https://keywiki.org/LeiLani_Dowell
.44 https://keywiki.org/James_Sanders
.45 James Sanders Jr, "Sanders' Resolution Recognizing "China Day" Celebrated with Ceremony in Brooklyn", The New York State Senate, 23 July 2019
.46 DLA Piper, "DLA Piper adds leading entertainment and IP litigator Douglas Emhoff in Los Angeles, Washington, DC", 25 September 2017
.47 DLA Piper, China Investment Services
.48 DLA Piper, "DLA Piper wins four China Business Law Awards", 5 Mars 2018
.49 DLA Piper, Ernest Yang
.50 DLA Piper, Jessica Jing Zhao
.51 Natalie Winters, "REVEALED: Kamala Harris’s Husband’s Firm Reps Chinese Communist Party-Owned Corporates, Employs Ex-CCP Officials", The National Pulse, 5 September 2020
.52 Dan Packel, "Emhoff, Kamala Harris' Spouse, Taking Leave From DLA", Law.com, 17 August 2020
.53 Govtrack.us, "Sen. Kamala Harris’s 2019 Report Card" – הכתבה נכתבה לפני שהתפרסם הדירוג של 2020
.54 https://www.prochoiceamerica.org/representative/kamala-harris/
.55 Kamala Harris, "We must keep fighting to defend and expand on the progress made for women’s rights and reproductive health, not pass a 20-week abortion ban", Twitter, 27 January 2018
.56 archive.li/vI5gC#selection-837.88-837.148
.57 Kamala Harris, "I support a Green New Deal", Twitter, 29 January 2019
.58 joebiden.com, “The Biden Plan for Strengthening Worker Organizing, Collective Bargaining, and Unions”
.59 joebiden.com, “The Biden Plan for Education Beyond High School”
.60 Fox Business, "President Trump’s first interview since coronavirus diagnosis", 8 October 2020
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
בית הנבחרים האמריקני העביר החלטה נוספת: אנטי-ציונות היא אנטישמיות

קרן זריהן

ברוב גדול עברה אתמול בבית הנבחרים האמריקני החלטה המגנה את האנטישמיות וקוראת למאבק בכל צורותיה. באגף השמאלי של המפלגה הדמוקרטית התנגדו

"תלוי בהקשר" – נשיאות האוניברסיטאות המובילות בארה"ב התקשו לומר האם קריאה לרצח עם של יהודים אסורה

יובל גומא

הקונגרס האמריקני ערך שימוע לנשיאות האוניברסיטאות הרווארד, פנסילבניה ו-MIT, עקב גל התקריות האנטישמיות בקמפוסים מאז פרוץ המלחמה. הללו התקשו לתת תשובות ברורות

הנס-גאורג מאסן, לשעבר ראש סוכנות הביון הפנימי בגרמניה: "האירופאים ייכנעו לאסלאם"

קרן זריהן

מאסן צופה לאירופה משבר חסר תקדים בעקבות ההגירה ההמונית, וטוען שהממשלות בוחרות לא להתמודד עם הבעיה משיקולים פוליטיים

סין: התפרצות דלקת הריאות המסתורית בילדים ממשיכה לעורר דאגות בעולם

קרן זריהן ואווה פו

השלטונות בסין טוענים שמדובר במחלה שגרתית ומשתיקים את הדיבור עליה, אולם רבים בסין ומחוצה לה מפקפקים בדבריהם. "אין לנו שום יכולת לסמוך על הסינים"

שגריר ארה"ב לשעבר מואשם בריגול למען קובה. "שימש כסוכן של ממשלת קובה במשך 40 שנה"

יובל גומא

התובע הכללי של ארה"ב, מריק גרלנד, תיאר את פרשיית הריגול כאחת מ"ההסתננויות ארוכות הטווח ובדרגים הגבוהים ביותר" של מרגל זר בהיסטוריה של ארה"ב

רישומי בנק: ג'ו ביידן קיבל ב-2018 תשלומים חודשיים מהחשבון העסקי של בנו, שהיה מעורב בעסקאות בסין ובאוקראינה

דורון פסקין

ג'יימס קומר, יו"ר ועדת הפיקוח והאחריות של בית הנבחרים האמריקני, טוען כי התשלומים "הם חלק מדפוס החושף שג'ו ביידן ידע על מזימות ניצול ההשפעה של משפחתו, השתתף בהן והפיק תועלת מהן"

שתפו: