כניסה
הרשמה לניוזלטר

בזמן שבעולם מתעוררים, בישראל מאפשרים לסינים לעשות ככל העולה על רוחם

איל לוינטר | 16 ביולי 2018 | גיאו-פוליטיקה | 8 דק׳

מדוע ישראל ממשיכה להעביר טכנולוגיה לסין, בעוד ארה"ב ואירופה חוסמות עסקאות איתה

מגמה כזו לא נצפתה מעולם בהיסטוריה: ארה"ב, המעצמה הגדולה בעולם, החליטה בצעד שקול ומתואם לחסום עוד ועוד עסקאות גדולות שמעורבות בהן חברות סיניות המנסות להשתלט על חברות אמריקניות. הסיבה, במרבית המקרים: שיקולים של ביטחון לאומי. מגמה דומה מתגברת כמו גל גם באירופה. רק הביטו בנתונים מהחודשים האחרונים, המצורפים לכתבה.

גם ג'ק מא, הבעלים של חברת עליבאבא נחסם, מחשש שמידע אישי יגיע לידי שירותי הביון הסיניים

האמריקנים והאירופים מתעוררים להבין מה שאנחנו מדווחים בשנים האחרונות: שום עִסקה עם חברה סינית גדולה אינה תמימה. מאחורי החברות הסיניות עומדת כמעט תמיד המפלגה הקומוניסטית הסינית. נציגיה יושבים במה שמכונה "תא של המפלגה הקומוניסטית" (באנגלית – Party Committee) הנמצא מעל דירקטוריון החברה ושולט בהחלטותיו. מניעיו של התא אינם תמיד עסקיים, בלשון המעטה. הוא יכול להפוך את החברה לזרוע פוליטית או לזרוע ביון המשרתת את מטרות המשטר בבייג'ינג.

Info-smallכך באוגוסט 2017, למשל, מנעו מחוקקים אמריקנים מתאגיד סיני לרכוש את הבורסה של שיקגו, מחשש שהביון הסיני יבצע מניפולציות שוק, יפרוץ לתשתיות המידע הפיננסיות בארה"ב ויגנוב מידע על אזרחים; בינואר 2018 חסמה ארה"ב את המיליארדר הסיני ג'ק מא, הבעלים של חברת עליבאבא הסינית, מלרכוש שירות תשלומים אמריקני. הסיבה: חשש שמידע אישי על אזרחי ארה"ב יגיע לידי שירותי הביון הסיניים; באותו חודש הוגשה הצעת חוק חדשה בארה"ב האוסרת על גופים פדרליים להשתמש במוצרים של חברת הסלולר הסינית הידועה "חואה-ווי" (Huawei), וגם לא להשתמש בציוד המיוצר על ידי חברות צד שלישי המשתמשות בחלקים שחואה-ווי מייצרת. הסיבה, כפי שהראנו בכתבת תחקיר במגזין זה באוקטובר 2015, חואה-ווי עוסקת גם בריגול עבור צבא סין.

הסינים השתמשו בטכנולוגיה שפותחה עבור הפנטגון במטוס הקרב "צ'נגדו J-10", כמו גם ברחפנים ובאניות קרב

למעשה האמריקנים מאותתים שלא תמיד חייבים להוכיח מעבר לכל ספק שהחברה הסינית עוסקת בריגול, אלא מספיק להראות שיש לה קשרים למפלגה הקומוניסטית כדי שהעִסקה תיחסם. בפברואר האחרון הם מנעו מחברת השקעות סינית (Xinyan) לרכוש חברה אמריקנית העוסקת בציוד בדיקה של שבבים (Xcerra), כי המשקיעים נתמכים על ידי ממשלת סין; חודש קודם לכן הם הודיעו שלא יאשרו שום עסקה שתתרחש בארה"ב על ידי קבוצת HNA הסינית, כיוון שהחברה לא מספקת מידע על בעלי המניות והשליטה בה; באופן דומה חסמה קנדה השתלטות של חברת בנייה סינית (CCCC) על חברת בנייה קנדית (Aecon Group), רק בגלל שלחברה הסינית קשרים הדוקים עם המפלגה הקומוניסטית הסינית.

מטוס הקרב "צ'נגדו J-10". הושבח באמצעות טכנולוגיה מערבית | תמונה: Johannes Eisele/AFP/Getty Images

מטוס הקרב "צ'נגדו J-10". הושבח באמצעות טכנולוגיה מערבית | תמונה: Johannes Eisele/AFP/Getty Images

האשמים בכך הם לא אחרים מאשר הסינים עצמם. ב-2017, לפי הצ'יינה דיילי – שופר של המפלגה הקומוניסטית, הוקמו "תאי מפלגה" ב-70 אחוז מהחברות הפרטיות הסיניות, והמספר הולך וגדל. החוק הסיני מחייב את כל החברות הסיניות להקים תאים שכאלה, ומאמצע 2016, החליט מנהיג סין, שי ג'ין-פינג, להגביר את האכיפה של הוראה זו. המטרה: לאפשר לנציגי המפלגה לומר את המילה האחרונה בהחלטות הקשורות בפעילות העסקית של החברה.

גם באירופה חוששים כעת לעשות עסקים עם הסינים, שבשנים האחרונות ביצעו בליץ ליבשת. דוח שחיברה רשת בלומברג באפריל השנה מראה כי בעשור האחרון רכשה או השקיעה סין בנכסים בשווי של כ-318 מיליארד דולר באירופה, החל מתשתיות קריטיות ועד להייטק. כ-360 חברות עברו לידי הסינים. המספרים אינם כוללים 255 מיזוגים, השקעות ופרויקטים משותפים שפרטיהם לא פורסמו.

קצין בסוכנות ביון מרכזית בארה"ב סיפר לנו כיצד טכנולוגיית סיבים אופטיים שפותחה עבור הפנטגון, הגיעה בקלות לצבא סין

קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל, ונשיא צרפת, עמנואל מקרון, מגבשים בחודשים האחרונים אסטרטגיה להתמודדות עם הפלישה המאסיבית של סין ליבשת. בעת ביקור נשיא צרפת בסין בינואר האחרון, אמר שר האוצר הצרפתי, ברונו לה מר, כי מדינתו מקדמת בברכה השקעות סיניות בצרפת, אך רק לאחר שאלו יעברו תהליך בקרה שימנע "בזיזה של נכסיה". כיום רק ל-12 מתוך 28 מדינות האיחוד האירופי יש מנגנונים המסוגלים לבחון השקעות זרות ולחסום אותן. בארה"ב, הבקרה נעשית על ידי הוועדה להשקעות זרות בארה"ב (CFIUS).

החשש הוא שהרכישות הן חלק מתכנית "מייד אין צ'יינה 2025" של ממשלת סין. מטרתה להבטיח שעד 2025 לפחות עשר תעשיות סיניות – מתעופה, דרך פיתוח שבבים ועד למכוניות חשמליות – יפעלו בסין ללא תלות במשקיעים זרים, ויהפכו למובילות עולמיות בתחומן. הדרך לשם עוברת ברכישה של חברות זרות והעתקת הטכנולוגיה שלהן לסין, כפי שסיפר לנו באפריל 2017 גורם בכיר בסין, המייעץ לחברות הסיניות הגדולות במדינה, ועובד בצמוד לאנשי ממשל סינים רמי דרג במפלגה הקומוניסטית.

עוסקת גם בריגול. יצרנית הסמארטפונים הסינית חואה-ווי (Huawei) | תמונה: Fotolia

עוסקת גם בריגול. יצרנית הסמארטפונים הסינית חואה-ווי (Huawei) | תמונה: Fotolia

בשלב הראשון הסינים מנסים לרכוש את החברה וכך לשים יד על הטכנולוגיה שלה, אבל אם זה לא מצליח הם מנסים "לגנוב, ולהעביר את זה לסין", אמר אותו גורם. לא מדובר רק בגניבת טכנולוגיות, אלא, בכל מה שיכול ללמד את הסינים כיצד לתפעל חברה מוצלחת – מודלים עסקיים, מודלים ניהוליים, אסטרטגיות שיווק ועוד.

המחשה לכך הבאנו בדצמבר 2017, כשחשפנו במהדורה בשפה האנגלית, כיצד השתלט המשטר הסיני על יצרנית שבבים בריטית (Dynex Semiconductor) והשיג טכנולוגיה קריטית לפרויקט נושאות המטוסים שלו. ההשתלטות נעשתה ב-2008 בחשאי באמצעות חברה ממשלתית סינית (ZhuzhouCSR Times Electric) במטרה להשיג שבב אלקטרוני, שבהמשך גם הביא לפריצת דרך בפיתוח אב טיפוס של תותח אלקטרומגנטי לשיגור קליעים. אף על פי שהטכנולוגיה הספציפית אסורה לייצוא על ידי הרגולציות של האיחוד האירופי, העִסקה עברה מתחת לרדאר. התוצאה הייתה שתעשיית הנשק הסינית החלה להתחרות עם יצרניות הנשק המובילות בעולם בתחום הזה.

קצין בסוכנות ביון מרכזית בארה"ב, שביקש לא לחשוף את שמו, סיפר לאפוק טיימס על מקרה מסוג אחר – כיצד טכנולוגיית סיבים אופטיים מתקדמת, שפותחה במיוחד עבור הפנטגון, הגיעה בקלות לצבא סין. חברה יפנית בשם Sumitomo Electric Lightwave שמושבה בקרוליינה הצפונית, "המתמחה בפיתוח סיבים אופטיים מתקדמים עבור אניות, כמו גם מטוסי קרב ורחפנים", אמר הקצין, זכתה במכרז לפיתוח טכנולוגיית סיבים אופטיים עבור הפנטגון. הבעיה היא שסיבים אופטיים, שעליהם עוברות כמויות גדולות של מידע במהירות רבה, נחשבים "טכנולוגיה לשימוש דואלי", כלומר, טכנולוגיה המתאימה גם לענפים אזרחיים וגם לענפים צבאיים. לכן מה שעשתה החברה היפנית, דרך משרדיה בבייג'ינג, היה למכור את הטכנולוגיה גם לחברות האזרחיות הסיניות ZTE וחואה-ווי.

ZTE - העתיד לא נראה מבטיח | תמונה: Johannes Eisele/AFP/Getty Images

ZTE – העתיד לא נראה מבטיח | תמונה: Johannes Eisele/AFP/Getty Images

אולם זמן קצר אחרי שבוצעה העִסקה, השיג צבא סין את הטכנולוגיה מהחברות האלה, על פי תזכיר מודיעיני שהציג בפנינו הקצין ומאשר את דבריו. הסינים השתמשו בטכנולוגיה, לדבריו, במטוס הקרב "צ'נגדו J-10" מתוצרת סין (כדי לשדרג אותו לאחר שכבר הושלם הפיתוח), כמו גם ברחפנים ובאניות קרב. כאשר טכנולוגיה נמכרת לחברות סיניות, הדגיש הקצין, "לספק הטכנולוגיה אין אפשרות לדעת לאן היא תגיע בסוף".

זו אחת הסיבות שבגללן הטילה ארה"ב באפריל האחרון איסור על חברות אמריקניות לסחור עם חברת ZTE הסינית למשך כ-7 שנים, והחלה לחקור את חואה-ווי. אמנם, חשוב לסייג שנכון למועד כתיבת שורות אלה (בסוף יוני), נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסכים להקל על ZTE, אבל, רק אם החברה תסכים לשלם קנס של מיליארד דולר, תכניס צוות מומחים אמריקני שיפקח על פעילות החברה ותחליף את כל מנהליה הבכירים ואת חברי הדירקטוריון.

שוד המוח היהודי

בתוך כך, בישראל התרחשה מגמה הפוכה לגמרי. מלבד הממונה על שוק ההון, ביטחון וחיסכון במשרד האוצר, הגברת דורית סלינגר, שמשרדה חוסם בשנים האחרונות ניסיונות סיניים להשתלט על חברות ביטוח ופנסיה כמו "הפניקס" ו"כלל ביטוח", כמו גם על בתי השקעות בישראל, למדינת ישראל אין מנגנון הבוחן השקעות סיניות בענפים אחרים. לא רק שאין מנגנון כזה, אלא שמדינת ישראל אף עודדה את הסינים להשקיע כאן, לרכוש חברות הייטק ישראליות ולהיכנס כקבלן ראשי או כקבלן משנה במיזמי תשתיות מרכזיים.

לחיים. לפחות עם הישראלים אין בעיות | תמונה: Thomas Peter - Pool/Getty Images

לחיים. לפחות עם הישראלים אין בעיות | תמונה: Thomas Peter – Pool/Getty Images

"אנחנו השותף הקטן המושלם עבורכם", אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו לראשי התאגידים הגדולים בסין כשנפגש איתם במרץ 2017 בכנס עסקים וחדשנות שנערך בסין. "אנחנו חושבים שיש כיום רק שני ריכוזים כאלה של טכנולוגיה בעולם ואנחנו אחד מהם. אנחנו להוטים לעבוד אתכם. בימים הקרובים נחתום עם הממשלה [הסינית] על סדרה של הסכמים במטרה לקדם את שיתוף הפעולה בינינו ולבחון כיצד נוכל לסייע לסין בתכניותיה וכיצד סין תוכל כמובן לאפשר לנו להשתתף בפרויקטים הגדולים שלה. אבל אני מאמין שמדובר בזיווג משמים".

כך עברו לידי הסינים בשנים האחרונות, ללא שום בעיה, חברות הייטק ישראליות ומיזמי תשתיות כמו מנהרות הכרמל, קו הרכבת עכו-כרמיאל, הקו האדום של הרכבת הקלה בתל אביב והנמל הפרטי באשדוד. תנובה ומכתשים אגן כבר "אדומות" ובחודשים האחרונים פורסם כי משרד החקלאות מתכנן להחכיר לסינים מיליון דונם בנגב ובערבה, המשמשים כיום לגידול חיטה. לפי שין-חואה, סוכנות הידיעות של המפלגה הקומוניסטית הסינית, ההשקעה של חברות סיניות בישראל הסתכמה ב-2017 ביותר מ-6.5 מיליארד דולר וצפויה להמשיך לעלות. יותר מ-30 חברות סיניות פועלות בישראל בסקטורים של תשתיות, סחר והשקעות.

חיזוק לגישה של נתניהו הביא אלוף (במיל') יעקב עמידרור, שכיהן כראש המטה לביטחון לאומי וראש חטיבת המחקר באמ"ן. באוקטובר 2017, במאמר שכתב בעיתון "ישראל היום", הוא אמר שאמנם ישראל לא תספק לסין טכנולוגיה צבאית, אבל היא מוכנה לסייע לה בכל תחום אזרחי.

"יחסי סין-ישראל יתחזקו ככל שסין תרגיש שהיא מקבלת גישה לטכנולוגיה ישראלית שחשובה לה, ושישראל תורמת לרשת הסינית שאמורה לשרת את התפיסה הסינית – הרואה בסין את מרכז העולם".

לאחר פרסום כתבה זו במגזין המודפס באמצע יולי 2018, נודע כי ממשלת ישראל שוקלת להקים גוף שיבחן השקעות זרות בישראל, בעיקר השקעות סיניות. אולם הגוף עדיין לא הוקם ולא ברור בעת כתיבת שורות אלה מתי יתחיל לפעול ומה תהיה השפעתו.

בינתיים ניתן לסכם: בעוד האמריקנים חוסמים השתלטויות סיניות רק על בסיס העובדה שהחברות מקבלות מימון מהמפלגה הקומוניסטית הסינית; ובעוד האירופים מתכננים אסטרטגיה שתמנע מהסינים לבזוז אותם; ישראל ממשיכה לשמש כבית להשקעות סיניות, מאפשרת להם לנהל כאן מיזמי תשתיות אסטרטגיים, לאסוף בסיסי נתונים וליהנות כיד המלך מפרי המוח היהודי.

מעורר מחשבה? לתגובות ומחשבות ניתן לכתוב לנו ל:
לחץ כאן

תמונה: Etienne Oliveau/Pool/Getty Images

מדוע ישראל ממשיכה להעביר טכנולוגיה לסין, בעוד ארה"ב ואירופה חוסמות עסקאות איתה

בזמן שבעולם מתעוררים, בישראל מאפשרים לסינים לעשות ככל העולה על רוחם

איל לוינטר | 16 ביולי 2018 | גיאו-פוליטיקה | 1 דק׳

תמונה: Etienne Oliveau/Pool/Getty Images

מגמה כזו לא נצפתה מעולם בהיסטוריה: ארה"ב, המעצמה הגדולה בעולם, החליטה בצעד שקול ומתואם לחסום עוד ועוד עסקאות גדולות שמעורבות בהן חברות סיניות המנסות להשתלט על חברות אמריקניות. הסיבה, במרבית המקרים: שיקולים של ביטחון לאומי. מגמה דומה מתגברת כמו גל גם באירופה. רק הביטו בנתונים מהחודשים האחרונים, המצורפים לכתבה.

גם ג'ק מא, הבעלים של חברת עליבאבא נחסם, מחשש שמידע אישי יגיע לידי שירותי הביון הסיניים

האמריקנים והאירופים מתעוררים להבין מה שאנחנו מדווחים בשנים האחרונות: שום עִסקה עם חברה סינית גדולה אינה תמימה. מאחורי החברות הסיניות עומדת כמעט תמיד המפלגה הקומוניסטית הסינית. נציגיה יושבים במה שמכונה "תא של המפלגה הקומוניסטית" (באנגלית – Party Committee) הנמצא מעל דירקטוריון החברה ושולט בהחלטותיו. מניעיו של התא אינם תמיד עסקיים, בלשון המעטה. הוא יכול להפוך את החברה לזרוע פוליטית או לזרוע ביון המשרתת את מטרות המשטר בבייג'ינג.

Info-smallכך באוגוסט 2017, למשל, מנעו מחוקקים אמריקנים מתאגיד סיני לרכוש את הבורסה של שיקגו, מחשש שהביון הסיני יבצע מניפולציות שוק, יפרוץ לתשתיות המידע הפיננסיות בארה"ב ויגנוב מידע על אזרחים; בינואר 2018 חסמה ארה"ב את המיליארדר הסיני ג'ק מא, הבעלים של חברת עליבאבא הסינית, מלרכוש שירות תשלומים אמריקני. הסיבה: חשש שמידע אישי על אזרחי ארה"ב יגיע לידי שירותי הביון הסיניים; באותו חודש הוגשה הצעת חוק חדשה בארה"ב האוסרת על גופים פדרליים להשתמש במוצרים של חברת הסלולר הסינית הידועה "חואה-ווי" (Huawei), וגם לא להשתמש בציוד המיוצר על ידי חברות צד שלישי המשתמשות בחלקים שחואה-ווי מייצרת. הסיבה, כפי שהראנו בכתבת תחקיר במגזין זה באוקטובר 2015, חואה-ווי עוסקת גם בריגול עבור צבא סין.

הסינים השתמשו בטכנולוגיה שפותחה עבור הפנטגון במטוס הקרב "צ'נגדו J-10", כמו גם ברחפנים ובאניות קרב

למעשה האמריקנים מאותתים שלא תמיד חייבים להוכיח מעבר לכל ספק שהחברה הסינית עוסקת בריגול, אלא מספיק להראות שיש לה קשרים למפלגה הקומוניסטית כדי שהעִסקה תיחסם. בפברואר האחרון הם מנעו מחברת השקעות סינית (Xinyan) לרכוש חברה אמריקנית העוסקת בציוד בדיקה של שבבים (Xcerra), כי המשקיעים נתמכים על ידי ממשלת סין; חודש קודם לכן הם הודיעו שלא יאשרו שום עסקה שתתרחש בארה"ב על ידי קבוצת HNA הסינית, כיוון שהחברה לא מספקת מידע על בעלי המניות והשליטה בה; באופן דומה חסמה קנדה השתלטות של חברת בנייה סינית (CCCC) על חברת בנייה קנדית (Aecon Group), רק בגלל שלחברה הסינית קשרים הדוקים עם המפלגה הקומוניסטית הסינית.

מטוס הקרב "צ'נגדו J-10". הושבח באמצעות טכנולוגיה מערבית | תמונה: Johannes Eisele/AFP/Getty Images

מטוס הקרב "צ'נגדו J-10". הושבח באמצעות טכנולוגיה מערבית | תמונה: Johannes Eisele/AFP/Getty Images

האשמים בכך הם לא אחרים מאשר הסינים עצמם. ב-2017, לפי הצ'יינה דיילי – שופר של המפלגה הקומוניסטית, הוקמו "תאי מפלגה" ב-70 אחוז מהחברות הפרטיות הסיניות, והמספר הולך וגדל. החוק הסיני מחייב את כל החברות הסיניות להקים תאים שכאלה, ומאמצע 2016, החליט מנהיג סין, שי ג'ין-פינג, להגביר את האכיפה של הוראה זו. המטרה: לאפשר לנציגי המפלגה לומר את המילה האחרונה בהחלטות הקשורות בפעילות העסקית של החברה.

גם באירופה חוששים כעת לעשות עסקים עם הסינים, שבשנים האחרונות ביצעו בליץ ליבשת. דוח שחיברה רשת בלומברג באפריל השנה מראה כי בעשור האחרון רכשה או השקיעה סין בנכסים בשווי של כ-318 מיליארד דולר באירופה, החל מתשתיות קריטיות ועד להייטק. כ-360 חברות עברו לידי הסינים. המספרים אינם כוללים 255 מיזוגים, השקעות ופרויקטים משותפים שפרטיהם לא פורסמו.

קצין בסוכנות ביון מרכזית בארה"ב סיפר לנו כיצד טכנולוגיית סיבים אופטיים שפותחה עבור הפנטגון, הגיעה בקלות לצבא סין

קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל, ונשיא צרפת, עמנואל מקרון, מגבשים בחודשים האחרונים אסטרטגיה להתמודדות עם הפלישה המאסיבית של סין ליבשת. בעת ביקור נשיא צרפת בסין בינואר האחרון, אמר שר האוצר הצרפתי, ברונו לה מר, כי מדינתו מקדמת בברכה השקעות סיניות בצרפת, אך רק לאחר שאלו יעברו תהליך בקרה שימנע "בזיזה של נכסיה". כיום רק ל-12 מתוך 28 מדינות האיחוד האירופי יש מנגנונים המסוגלים לבחון השקעות זרות ולחסום אותן. בארה"ב, הבקרה נעשית על ידי הוועדה להשקעות זרות בארה"ב (CFIUS).

החשש הוא שהרכישות הן חלק מתכנית "מייד אין צ'יינה 2025" של ממשלת סין. מטרתה להבטיח שעד 2025 לפחות עשר תעשיות סיניות – מתעופה, דרך פיתוח שבבים ועד למכוניות חשמליות – יפעלו בסין ללא תלות במשקיעים זרים, ויהפכו למובילות עולמיות בתחומן. הדרך לשם עוברת ברכישה של חברות זרות והעתקת הטכנולוגיה שלהן לסין, כפי שסיפר לנו באפריל 2017 גורם בכיר בסין, המייעץ לחברות הסיניות הגדולות במדינה, ועובד בצמוד לאנשי ממשל סינים רמי דרג במפלגה הקומוניסטית.

עוסקת גם בריגול. יצרנית הסמארטפונים הסינית חואה-ווי (Huawei) | תמונה: Fotolia

עוסקת גם בריגול. יצרנית הסמארטפונים הסינית חואה-ווי (Huawei) | תמונה: Fotolia

בשלב הראשון הסינים מנסים לרכוש את החברה וכך לשים יד על הטכנולוגיה שלה, אבל אם זה לא מצליח הם מנסים "לגנוב, ולהעביר את זה לסין", אמר אותו גורם. לא מדובר רק בגניבת טכנולוגיות, אלא, בכל מה שיכול ללמד את הסינים כיצד לתפעל חברה מוצלחת – מודלים עסקיים, מודלים ניהוליים, אסטרטגיות שיווק ועוד.

המחשה לכך הבאנו בדצמבר 2017, כשחשפנו במהדורה בשפה האנגלית, כיצד השתלט המשטר הסיני על יצרנית שבבים בריטית (Dynex Semiconductor) והשיג טכנולוגיה קריטית לפרויקט נושאות המטוסים שלו. ההשתלטות נעשתה ב-2008 בחשאי באמצעות חברה ממשלתית סינית (ZhuzhouCSR Times Electric) במטרה להשיג שבב אלקטרוני, שבהמשך גם הביא לפריצת דרך בפיתוח אב טיפוס של תותח אלקטרומגנטי לשיגור קליעים. אף על פי שהטכנולוגיה הספציפית אסורה לייצוא על ידי הרגולציות של האיחוד האירופי, העִסקה עברה מתחת לרדאר. התוצאה הייתה שתעשיית הנשק הסינית החלה להתחרות עם יצרניות הנשק המובילות בעולם בתחום הזה.

קצין בסוכנות ביון מרכזית בארה"ב, שביקש לא לחשוף את שמו, סיפר לאפוק טיימס על מקרה מסוג אחר – כיצד טכנולוגיית סיבים אופטיים מתקדמת, שפותחה במיוחד עבור הפנטגון, הגיעה בקלות לצבא סין. חברה יפנית בשם Sumitomo Electric Lightwave שמושבה בקרוליינה הצפונית, "המתמחה בפיתוח סיבים אופטיים מתקדמים עבור אניות, כמו גם מטוסי קרב ורחפנים", אמר הקצין, זכתה במכרז לפיתוח טכנולוגיית סיבים אופטיים עבור הפנטגון. הבעיה היא שסיבים אופטיים, שעליהם עוברות כמויות גדולות של מידע במהירות רבה, נחשבים "טכנולוגיה לשימוש דואלי", כלומר, טכנולוגיה המתאימה גם לענפים אזרחיים וגם לענפים צבאיים. לכן מה שעשתה החברה היפנית, דרך משרדיה בבייג'ינג, היה למכור את הטכנולוגיה גם לחברות האזרחיות הסיניות ZTE וחואה-ווי.

ZTE - העתיד לא נראה מבטיח | תמונה: Johannes Eisele/AFP/Getty Images

ZTE – העתיד לא נראה מבטיח | תמונה: Johannes Eisele/AFP/Getty Images

אולם זמן קצר אחרי שבוצעה העִסקה, השיג צבא סין את הטכנולוגיה מהחברות האלה, על פי תזכיר מודיעיני שהציג בפנינו הקצין ומאשר את דבריו. הסינים השתמשו בטכנולוגיה, לדבריו, במטוס הקרב "צ'נגדו J-10" מתוצרת סין (כדי לשדרג אותו לאחר שכבר הושלם הפיתוח), כמו גם ברחפנים ובאניות קרב. כאשר טכנולוגיה נמכרת לחברות סיניות, הדגיש הקצין, "לספק הטכנולוגיה אין אפשרות לדעת לאן היא תגיע בסוף".

זו אחת הסיבות שבגללן הטילה ארה"ב באפריל האחרון איסור על חברות אמריקניות לסחור עם חברת ZTE הסינית למשך כ-7 שנים, והחלה לחקור את חואה-ווי. אמנם, חשוב לסייג שנכון למועד כתיבת שורות אלה (בסוף יוני), נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסכים להקל על ZTE, אבל, רק אם החברה תסכים לשלם קנס של מיליארד דולר, תכניס צוות מומחים אמריקני שיפקח על פעילות החברה ותחליף את כל מנהליה הבכירים ואת חברי הדירקטוריון.

שוד המוח היהודי

בתוך כך, בישראל התרחשה מגמה הפוכה לגמרי. מלבד הממונה על שוק ההון, ביטחון וחיסכון במשרד האוצר, הגברת דורית סלינגר, שמשרדה חוסם בשנים האחרונות ניסיונות סיניים להשתלט על חברות ביטוח ופנסיה כמו "הפניקס" ו"כלל ביטוח", כמו גם על בתי השקעות בישראל, למדינת ישראל אין מנגנון הבוחן השקעות סיניות בענפים אחרים. לא רק שאין מנגנון כזה, אלא שמדינת ישראל אף עודדה את הסינים להשקיע כאן, לרכוש חברות הייטק ישראליות ולהיכנס כקבלן ראשי או כקבלן משנה במיזמי תשתיות מרכזיים.

לחיים. לפחות עם הישראלים אין בעיות | תמונה: Thomas Peter - Pool/Getty Images

לחיים. לפחות עם הישראלים אין בעיות | תמונה: Thomas Peter – Pool/Getty Images

"אנחנו השותף הקטן המושלם עבורכם", אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו לראשי התאגידים הגדולים בסין כשנפגש איתם במרץ 2017 בכנס עסקים וחדשנות שנערך בסין. "אנחנו חושבים שיש כיום רק שני ריכוזים כאלה של טכנולוגיה בעולם ואנחנו אחד מהם. אנחנו להוטים לעבוד אתכם. בימים הקרובים נחתום עם הממשלה [הסינית] על סדרה של הסכמים במטרה לקדם את שיתוף הפעולה בינינו ולבחון כיצד נוכל לסייע לסין בתכניותיה וכיצד סין תוכל כמובן לאפשר לנו להשתתף בפרויקטים הגדולים שלה. אבל אני מאמין שמדובר בזיווג משמים".

כך עברו לידי הסינים בשנים האחרונות, ללא שום בעיה, חברות הייטק ישראליות ומיזמי תשתיות כמו מנהרות הכרמל, קו הרכבת עכו-כרמיאל, הקו האדום של הרכבת הקלה בתל אביב והנמל הפרטי באשדוד. תנובה ומכתשים אגן כבר "אדומות" ובחודשים האחרונים פורסם כי משרד החקלאות מתכנן להחכיר לסינים מיליון דונם בנגב ובערבה, המשמשים כיום לגידול חיטה. לפי שין-חואה, סוכנות הידיעות של המפלגה הקומוניסטית הסינית, ההשקעה של חברות סיניות בישראל הסתכמה ב-2017 ביותר מ-6.5 מיליארד דולר וצפויה להמשיך לעלות. יותר מ-30 חברות סיניות פועלות בישראל בסקטורים של תשתיות, סחר והשקעות.

חיזוק לגישה של נתניהו הביא אלוף (במיל') יעקב עמידרור, שכיהן כראש המטה לביטחון לאומי וראש חטיבת המחקר באמ"ן. באוקטובר 2017, במאמר שכתב בעיתון "ישראל היום", הוא אמר שאמנם ישראל לא תספק לסין טכנולוגיה צבאית, אבל היא מוכנה לסייע לה בכל תחום אזרחי.

"יחסי סין-ישראל יתחזקו ככל שסין תרגיש שהיא מקבלת גישה לטכנולוגיה ישראלית שחשובה לה, ושישראל תורמת לרשת הסינית שאמורה לשרת את התפיסה הסינית – הרואה בסין את מרכז העולם".

לאחר פרסום כתבה זו במגזין המודפס באמצע יולי 2018, נודע כי ממשלת ישראל שוקלת להקים גוף שיבחן השקעות זרות בישראל, בעיקר השקעות סיניות. אולם הגוף עדיין לא הוקם ולא ברור בעת כתיבת שורות אלה מתי יתחיל לפעול ומה תהיה השפעתו.

בינתיים ניתן לסכם: בעוד האמריקנים חוסמים השתלטויות סיניות רק על בסיס העובדה שהחברות מקבלות מימון מהמפלגה הקומוניסטית הסינית; ובעוד האירופים מתכננים אסטרטגיה שתמנע מהסינים לבזוז אותם; ישראל ממשיכה לשמש כבית להשקעות סיניות, מאפשרת להם לנהל כאן מיזמי תשתיות אסטרטגיים, לאסוף בסיסי נתונים וליהנות כיד המלך מפרי המוח היהודי.

מעורר מחשבה? לתגובות ומחשבות ניתן לכתוב לנו ל:
לחץ כאן

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
כשהאנייה טובעת העכברים בורחים

איל לוינטר

בצעד יוצא דופן החליט הממשל האמריקני לאסור על הגירתם של חברי המפלגה הקומוניסטית לתחומי ארה"ב, מהלך שעורר גל נוסף של התנערות ופרישה מהמפלגה הקומוניסטית – תנועה העומדת כעת על כ-366 מיליון איש – ומאיימת לפורר את המפלגה השלטת בסין. פקידי ממשל סינים ואנשי עסקים שכבר הוציאו את נכסיהם מחוץ לסין, ייאלצו מעתה לפרוש מהמפלגה לפני שיוכלו להגר לארה"ב

"הם אמרו: בואו נהיה שווים. אבל המנהיג הפך לאלוהים והאנשים ששירתו אותו לעבדים"

כריס צ'אפל, צוות אפוק

ראיון אישי עם יאונמי פארק, צעירה שהצליחה לברוח מהגולאג של קים ג'ונג-און ובגיל 24 צברה התנסויות ותובנות שמרבית האנשים לא צוברים בחיים שלמים. מבט מבפנים על "משחקי הרעב" של צפון קוריאה, על חיי היום-יום, ועל הבריחה כנגד כל הסיכויים

האם לוויינים של צפון קוריאה מעל שמי ארה"ב נושאים פצצות גרעיניות?

איל לוינטר

טראמפ כבר הורה למגן תשתיות אמריקניות ולהתכונן לתסריט של מתקפה. האם איראן מהווה איום דומה על ישראל?

סין: כפר שלם מגונן על מתרגל פאלון גונג

צוות מגזין אפוק

כמעט 600 תושבים, ביניהם פקידי מפלגה מקומיים, החליטו לחתום על עצומה לשחרור מתרגל פאלון גונג שנעצר

האקסודוס הסיני הגדול – 200 מיליון איש הביעו אי אמון בשלטון

איל לוינטר

200 מיליון סינים פרשו מהמפלגה הקומוניסטית עד חודש מאי. איך זה קרה, מה משמעות הדבר, והאם ההיסטוריה תחזור על עצמה, כפי שקרה לפני נפילת חומת ברלין והמשטרים הקומוניסטיים באירופה?

סין: פקידי משטר חוששים מהאזנות סתר

צוות מגזין אפוק

פקידים בדרגים שונים מצותתים לפקידים בדרגים אחרים שגם הם מצותתים לפקידים אחרים בקמפיין למיגור השחיתות

שתפו: