לדברי הקרן, השימוש במטבעות דיגיטליים של בנקים מרכזיים יכול בין היתר לקדם דה-דולריזציה של הכלכלה העולמית – מצב שבו מדינות מתרחקות מהסתמכות על הדולר האמריקני כמטבע עתודה
דורון פסקין | 21 בנובמבר 2023 | חדשות | 3 דק׳
קרן המטבע הבינלאומית פרסמה מדריך ל"מטבעות דיגיטליים של בנקים מרכזיים"
קרן המטבע הבינלאומית השיקה ב-15 בנובמבר את מדריך "המטבע הדיגיטלי של הבנק המרכזי" (CBDC), שנועד להנחות את עבודתם של משרדי האוצר והבנקים המרכזיים ברחבי העולם בנוגע לסוג חדש של כסף – "מטבע דיגיטלי של בנק מרכזי". לפי הודעת הקרן, המדריך מציע "הכוונה ראשונית" לקובעי המדיניות כיצד לבחון השלכות רחבות של השימוש במטבעות דיגיטליים לאומיים.
ל"מטבע דיגיטלי של בנק מרכזי" יש מספר מודלים שממשלות יכולות לבחור ביניהם. מודל אחד הוא "המודל הסיטונאי", בו המטבע הדיגיטלי של הבנק המרכזי יינתן או יופנה רק לבנקים המסחריים המחזיקים חשבונות אצל הבנק המרכזי. היום, כאשר תשלום מתבצע בין שני בנקים, הוא מבוצע לרוב בשני שלבים: בשלב הראשון נרשמת אצל בנק X התחייבות במאזן התשלומים ואצל בנק Y נרשם נכס. רק בשלב השני מתבצעת ההתחשבנות הפיזית, בדרך כלל אחרי מספר ימים. מטבע דיגיטלי של בנק מרכזי יקצר זאת – התשלום יתבצע באופן ישיר ומיידי.
מודל נוסף הוא "המודל הקמעונאי", בו המטבע יהיה בשימוש של הציבור הרחב ויאפשר תשלומים מידיים בין אדם לאדם, בין עסקים קטנים ובינוניים ללקוחותיהם וכו'. במודל כזה יכולות להתקיים שתי אפשרויות – אחת שהבנקים המרכזיים יאפשרו לעסקים קטנים לפתוח חשבון ישירות אצלם, והשנייה שהם לא יאפשרו זאת וימשיכו להיעזר בבנקים המסחריים (קראו כאן להסבר נוסף).
רוצה לקרוא עוד?
להמשך קריאה הירשמו או התחברו