עד היום הטיל האיחוד האירופי שתי סנקציות עיקריות על הנפט הרוסי. הראשונה הייתה איסור על מדינות…
הקרמלין והנפט: דוח חדש טוען שרוסיה מפסידה כ-160 מיליון אירו ביום עקב הסנקציות נגדה
עד היום הטיל האיחוד האירופי שתי סנקציות עיקריות על הנפט הרוסי. הראשונה הייתה איסור על מדינות האיחוד לייבא נפט גולמי רוסי דרך הים (בצינורות אפשר להמשיך לייבא). והשנייה, שנכנסה לתוקפה בתחילת דצמבר, אסרה על חברות בתחומי האיחוד האירופי ובריטניה להעניק "שירותים ימיים" לחברות או מדינות (מחוץ לאיחוד האירופי) הרוצים לייבא נפט מרוסיה במחיר הגבוה מ-60 דולר לחבית.
הרציונל היה פשוט – כאשר חברה רוצה לשנע נפט מרוסיה באמצעות אונייה, היא צריכה כיסוי ביטוחי. מכיוון שעד דצמבר 2022 כ-60 אחוז מהכיסויים הביטוחיים לספינות נעשו דרך הארגון הבריטי International Group of P&I Clubs, כאשר חברות או מדינות מחוץ לאיחוד האירופי ירצו להמשיך להשתמש בכיסוי הביטוחי של החברה הבריטית, הם ייאלצו להתחייב שהנפט שהם מייבאים מרוסיה לא יהיה יקר יותר מ-60 דולר לחבית, אחרת לא יקבלו כיסוי.
מטרת הסנקציות הייתה ועודנה לפגוע ביכולתו של פוטין לממן את המלחמה באוקראינה באמצעות הכנסות גבוהות ממכירת נפט. האם זה הצליח? דוח חדש שפרסם המרכז למחקר על אנרגיה ואוויר נקי (CREA) שמושבו בפינלנד, טוען כי שני מנגנוני הסנקציות האלה גורמים לקרמלין נזק של 160 מיליון אירו ביום (הפסד הכנסות), נתון שצפוי לעלות ל-280 מיליון דולר ביום החל מה-5 בפברואר, כאשר המנגנון יכלול לא רק נפט גולמי, אלא גם מוצרי נפט מזוקקים שרוסיה מייצאת (דלקים מסוגים שונים).
רוצה לקרוא עוד?
להמשך קריאה הירשמו או התחברו